Annons:

Lågt vatten ändrar rutter i Göta kanal

Vattennivåerna är så låga att de mest djupgående fartygen inte längre kan färdas säkert i Göta kanals östligaste delar. Strömma kanalbolag väljer därför att ändra rutterna för flera fartyg.

Sjön Asplången, vid Västra Husby, visar så låga vattennivåer att  Strömma kanalbolags djupgående fartyg M/S Juno, M/S Diana och M/S Wilhelm Tham ändrar rutt.

– Tillsammans med rederiet har vi dagligen följt utvecklingen av vattennivåer och jobbar hårt med lösningar för att säkerställa tillgängligheten för fartygen men säkerheten för både skepp, passagerare och kanal gör det omöjligt för rederiet att fortsätta. Vi arbetar nu hårt för att styra om rutterna tillsammans med rederiet, säger Roger Altsäter, VD på Göta kanalbolag i en kommentar.

Det är över 40 år sedan så låg vattennivå uppmättes i kanalen. Asplången är dock en sjö som snabbt reagerar på tillflöden varför situationen kan förändras längre fram under säsongen. Den större mängden fritidsbåtar som färdas i Göta kanal berörs inte av den lägre nivån i kanalens östra delar samt inlopp i Motala hamn.

Kommentarer är stängda.