Annons:

Annons:

10 appar för affärsresenären

Antalet applikationer för smartphones har ökat lavinartat, inte minst de som riktar sig till affärsresenären. I dag finns det över 40 000 reseappar i Iphone App Store. TN guidar till tio av de bättre.

[i=483998;w440;nb;nl]
Det är inte okontroversiellt för affärsfolket att använda reseapplikationer i sina smartmobiler. I USA har många företag reagerat mot det ökande app-användandet och den säkerhetsrisk det kan utgöra för information lagrad i arbetstelefonen.
Det är inte ovanligt att företag tar fram policys för mobilanvändning i tjänst och vilka applikationer som får laddas ner och hur ofta de får nyttjas. Trenden spås nå Sverige, men likafullt. Utbudet är enormt.
1. CWT market – allt i ett
Affärsresebyrån CWT lanserade i april CWT Market, en gratis applikation för kunden som själv inte orkar leta reda på reseapplikationerna och där man samlar några av marknadens reseapplikationer under sitt eget namn. Idag finns 26 applikationer tillgängliga och appen uppdateras regelbundet. Det rör sig om allt från valutakonverterare och stadskartor till packningstips och guidning till närmsta toalett. I juni lanserade CWT dessutom applikationen CWT To Go i USA, vilken är en reseapp där resenären bland annat kan checka in, kolla om flyget är i tid och söka upp alternativa flygrutter om det inte skulle vara det – och den finns snart i Sverige.
Pris: Gratis
Fungerar för: CWT Market är tillgänglig för Iphone, Blackberry och Android.
2. Resrobot – samlar lokaltrafik
I Resrobot finns de flesta av Sveriges trafikföretag representerade: SJ, Destination Gotland, Flygbussarna och landets alla länstrafikbolag. Appen lanserades av Samtrafiken i januari och samkoordinerar Sveriges lokaltrafik i mobiltelefonen. Här finns bland annat cirka 50 000 hållplatser och 200 000 avgångar per dag för tåg, buss, spårvagn, tunnelbana, flyg och båt i hela landet. Resenären matar in varifrån denne åker, eller tar hjälp av positioneringsfunktionen, och berättar vart resan ska gå, varpå Resrobot presenterar ett antal resealternativ. Informationen presenteras med bland annat byten, total restid och kartor.
Pris: Gratis
Fungerar för:  Iphone och Android.
3. Tripadvisor – Bland de populäraste
Tripadvisor har över 50 miljoner besökare varje månad, mer än 20 miljoner medlemmar och har hittills samlat över 50 miljoner recensioner. Applikationen med samma namn är den populäraste kostnadsfria reseappen i fler än 80 länder. Appen fungerar som den vanliga webbsidan där de miljontals användarna recenserar hotell, restauranger och sevärdheter. Till detta har det lagts till funktioner som att visa vilken av godbitarna som finns i närheten av telefoninnehavaren med verktyget ”Nära mig nu”. Dessutom kan användaren se resmål, hotell och restauranger från gatuvyläge innan ankomst.
Pris: Gratis
Fungerar för: Iphone och Android.
4. Flightradar – Spårar flyg
Webbplatsen Flightradar24 grundades 2007 av Svenska Resenätverket och fick stor medial uppmärksamhet vid vulkanen Eyjafjallajökul, då flera internationella nyhetsmedier använde sidan för att beskriva det aktuella läget i luftrummet över Europa. Appen Flightradar24 använder flygplanens ADS-B-signaler för att visa flygtrafiken i realtid på en karta i mobilen. Användaren knappar in flightnumret och får information om höjd, hastighet och position på Google Maps. Idag har appen den bästa täckningen av samtliga flight trackers i Europa och täcker ungefär 90 procent av det europeiska luftrummet, samt vissa delar av USA, Australien, Brasilien, Japan och Mellanöstern. Förutom att spåra flyg med hjälp av flygnumret kan den intresserade samla flyginformation genom att rikta mobilkameran mot ett förbipasserande plan.
Pris: Finns en gratisversion och en pro-version som kostar 22 kronor.
Fungerar för: Iphone och Android.
5. Google Translate – Hajar tugget
Google Translate översätter text mellan 57 olika språk och är en av de populäraste språkapparna. För vissa språk kan användaren även översätta vad någon säger direkt och få översättningen uppläst. En annan språkapplikation värd att notera är Word Lens. Användaren riktar telefonens kamera mot någon oförståelig text och får översättningen direkt på skärmen. Word Lens fungerar än så länge bara mellan engelska och spanska på Iphone, men fler språk och plattformar är enligt ryktet på väg.
Pris: Google Translate är gratis. Applikationen Word Lens är också gratis men 75 kronor per språkpaket tillkommer.
Fungerar för: Google Translate finns för Iphone och Android. World Lens bara för Iphone.
6. City Maps 2Go – kartor offline
Att ha tillgång till kartor även offline har länge varit ett populärt verktyg för affärsresenären. Med City Maps 2Go kan användaren ägna sig åt obegränsad kartnedladdning för 15 kronor. Den tredje versionen av City Maps 2Go med vektorkartor släpptes i april, vilket tillåter mer detaljerade kartor i mindre storlek. Idag väger 99 procent av stadskartorna mindre än 20 MB och totalt skulle de 7 000 kartor som finns nedladdningsbara rymmas på 32 GB.
Pris: 15 kronor
Fungerar för: Iphone.
7. Tripit – Styr upp resan
Tripit har upprepade gånger rankats bland de bästa affärsreseapplikationerna. Den hjälper användaren att organisera och sammanställa sin resa. Resenären vidarebefordrar bokningsbekräftelser från hotell, flyg, biluthyrning, restauranger, konserter med mera till plans@tripit.com och får en komplett reseplan tillbaka. Användaren kan dessutom dela med sig av sina planer till affärskontakter via Facebook eller Linkedin.
 Pris: Basfunktionerna är gratis men extrafunktioner (till exempel bonusflygmil) kostar 49 dollar om året.
Fungerar för: Blackberry, Iphone och Android. 
8. Skype – Håller kontakten  
När den officiella applikationen för Skype lanserades den sista mars 2009 laddades den ner en miljon gånger de första två dagarna, sex nedladdningar per sekund. Det har även tillkommit en app för Ipad. Användaren kan ringa gratis, ta emot samtal och chatta med andra på Skype via 3G eller wi-fi vart de än är i världen, men operatörsavgifter kan tillkomma.
Pris: Gratis
Fungerar för: Iphone, Blackberry och Android.
9. Expensify –  pengakoll
Populära Expensify hjälper affärsresenären att hålla kolla på resans utgifter. Användaren synkroniserar sitt kreditkort eller bankkonto med Expensify som registrerar utläggen direkt och skapar elektroniska kvitton. För kontanta inköp är det möjligt att fotografera kvittona med mobilkameran varpå applikationen noterar de viktigaste uppgifterna som försäljare, datum och summa, eller matchar kvittot med rätt kreditkortsuttag. Sedan är det bara att välja ut vilka utlägg som ska lämnas in och vem det ska till, varpå en färdig pdf-rapport skickas iväg.   
Pris: Gratis
Fungerar för: Iphone, Android och Blackberry.
10. XE Currency Converter
Som namnet antyder hjälper XE Currency Converter användaren att lista ut hur mycket pengar man får för pengarna. Applikationen kan konvertera över 180 valutor och har laddats ner över fem miljoner gånger. Med denna är det också möjligt att följa valutans historiska utveckling, övervaka upp till tio valutor samtidigt och spara de senast uppdaterade kurserna så att de går att se även offline. Det går att göra en inställning så att valutorna återställs när användaren skakar telefonen.
Pris: Gratis
Fungerar för: Blackberry, Iphone och Android.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
ANNONS
ANNONS
Affärsresesäljare till Växjö
Sista ansökningsdag:
3 juli 2018
Kundservicechef till Birka Cruises
Sista ansökningsdag:
15 juli 2018
Stena Line Travel Group söker Contracting Manager
Sista ansökningsdag:
11 juli 2018
Business Travel Counselor
Sista ansökningsdag:
25 juni 2018
JUNIOR SALES/ SALES ASSISTANT
Sista ansökningsdag:
29 juli 2018