Annons:

Fröken Rudqvist – från katedern till Flygstolen

Det är inte med lägst priser Ulrika Rudqvist ska göra Flygstolen framgångsrikt, utan med service, kvalitet och lojalitet. Hennes väg till tjänsten som marknadschef har inte varit spikrak. Hon var bara ett halvår från att bli lärare, men en framgångsrik resblogg fick henne att växla spår.

Pojken såg sorgset på lärarpraktikanten. Tillsammans med de övriga i klassen hade han nyss fått beskedet om att hon skulle sluta. Nu uttryckte sig vemodet i en sista, orolig fråga: ”Hur ska jag nu kunna lära mig någonting?”

Mer än tio år har gått sedan händelsen utspelade sig på en gymnasieskola i Malmö. Ändå minns Ulrika Rudqvist den som i går.

– Jag tror att det är det finaste som någon har sagt till mig. Det var häftigt att inse att jag hade betytt något, berättar hon.

– Men då hade jag redan bestämt mig. Jag kände mig aldrig riktigt hemma i skolvärlden, så trots att jag bara hade en termin kvar på lärarutbildningen hoppade jag av. Egentligen borde jag väl ha gjort det tidigare, men jag var bra på att trycka undan oron över att jag inte hamnat rätt i livet.

Industriområdet Berga ligger ett par kilometer norr om Kärnan, Stortorget, Sankt Jörgens plats och allt det andra som utgör själva hjärtat av Helsingborg. Områden som Berga är sällan eller aldrig berömda för sin vackra bebyggelse, men den gamla tegelkasernen från 1900-talets början utgör ett undantag från den regeln. Här huserade en gång Kungliga Skånska husarregementets första bataljon, i dag inrymmer byggnaden kontor för ett 70-tal företag. Ett av dessa är onlineresebyrån Flygstolen, som grundades här i Helsingborg 2004 och som nu har ett 40-tal anställda. Bland andra Malmöbon Ulrika Rudqvist, som nyligen tillträtt som marknadschef.

– Att pendla är bland det värsta jag vet, men det här jobbet lockade för mycket. När jag fick frågan kunde jag inte tacka nej, trots att jag egentligen trivdes otroligt bra på min dåvarande arbetsplats.

Varför säger man då upp sig från ett företag där man trivs otroligt bra, i Ulrikas fall den prisbelönta pr-byrån The Fan Club? Än mer märkligt kan det tyckas när arbetsplatsen ligger tre minuter från ens eget hem och när alternativet är dagliga tågresor mellan Malmö och Helsingborg. För att hitta svaret måste vi backa bandet. Tillbaka till tiden då Ulrika tog farväl av skolans värld.

– Som alla andra tjejer i min ålder hade jag börjat blogga. Jag drev en blogg om Peking och den blev väldigt stor med tiden. Som mest hade jag omkring 6 000 läsare om dagen. Samtidigt var jag också en engagerad backpacker och aktiv på olika forum. Så småningom fick jag en förfrågan från ett av dem om att bygga upp den redaktionella delen för en nättidning. Sagt och gjort började jag att göra det parallellt med mina studier. Det hela växte fort. Snart hade vi 300 000 besökare i månaden och det ledde till att vi blev uppköpta av resebyrån Travelstart. Där blev jag erbjuden jobb och eftersom det kändes fel på lärarbanan tackade jag ja. Med en termin kvar på min utbildning.

Att säga adjö till eleverna var vemodigt, men sedan hon bytte bana den där dagen har Ulrika blivit allt mindre sentimental med att korrigera sin kurs. På Travelstart började hon som backpackingredaktör, blev snart marknadsassistent och redan efter ett par månader tillträdde hon som pr- och kommunikationschef. Travelstart växte så det knakade under Ulrikas tid, men efter drygt två år nappade hon på ett erbjudande om att bli digital strateg hos pr-byrån Good Old. Där blev hon kvar lika länge innan B2B-byrån Hilanders pockade på hennes uppmärksamhet. Efter ett knappt år där fick hon sedan anställning hos en av byråns kunder, sminkmärket Isadora.

– B2B var aldrig min grej, jag längtade tillbaka till att arbeta mot konsumenten i stället. Och på Isadora startade vi verkligen på noll, berättar Ulrika.

– De hade en Facebooksida med sju följare och en webbplats för sina leverantörer – inget mer – men ville bli bäst i Sverige på den biten. Jag gjorde hela deras digitala strategi under min tid på Hilanders och när den var färdig erbjöd Isadoras ägare mig jobb som global digital chef. I byråvärlden handlar mycket om att skriva strategier, dessa blir sällan genomförda som man har tänkt sig eftersom det ofta saknas tid och resurser. På Isadora däremot, fick jag möjlighet att göra allt på mitt sätt, fullt ut, och det gick väldigt bra. Efter två och ett halvt år var allt genomfört och alla mål uppfyllda. Vi hade fått över en miljon följare i sociala medier och nu återstod bara att administrera och förvalta det. Det är inte vad jag är bra på, jag är bra på förändring. Därför slutade jag då, började på The Fan Club i stället och allt kändes jättekul igen.

Men det blev bara drygt ett år på pr-byrån i Malmö. Sedan ringde vännen Linda Bjernstål, grundare och vd för Flygstolen, och erbjöd Ulrika jobbet som marknadschef på hennes företag.

– Jag och The Fan Club var fortfarande i en nyförälskelsefas. Jag började tro att det skulle bli min längsta sejour någonsin på en och samma arbetsplats, men så ringde Linda och jag kunde alltså inte tacka nej.

Två faktorer fällde avgörande. Dels längtan tillbaka till resebranschen och dess arbetssätt, dels en hunger efter personlig revansch.

– Jag hade aldrig varit så lycklig som under mina år på Travelstart. Jag är en väldig energisk person som älskar när tempot är högt och där var det verkligen så. På många andra ställen efter det har jag behövt få saker godkända av tre chefer, inte kunnat testa mig fram så som jag har velat, men där vara det bara att köra. Allt gick snabbt och jag har verkligen saknat tempot som finns i resebranschen, berättar Ulrika och fortsätter:

– Sedan var jag väldigt ung och naiv under min tid där. Jag har tänkt så många gånger på allt jag skulle ha kunnat göra bättre med de insikter och kunskaper jag har i dag. Allt från sociala medier till hur man jobbar med marknadsföring. Det har väckt en sorts revanschkänsla inom mig och nu får jag chansen att visa för mig själv att jag har utvecklats.

Ulrika säger att hennes sätt att arbeta med marknadsföring och kommunikation är ”väldigt annorlunda jämfört med många andra” och tror att det lämpar sig väl i resebranschens rörliga värld.

– Många börjar med att först köpa in ett medieval, bestämmer sig för att göra exempelvis en tv-kampanj och sedan följer man den traditionella kedjan. Man gör en strategi, man tar fram ett koncept och till sist går man till produktion. Jag jobbar inte alls så. Jag är väldigt inspirerad av amerikanska bolag som Procter & Gamble, som tar fram många olika koncept som de sedan bollar och testar för att se vilka som fungerar. Så gör vi också. Vi jobbar väldigt mycket med analys. Vår första fas är att identifiera en målgrupp, vi tar reda på vad de gillar i sociala medier, vad de delar och vad de pratar om. Sedan jackar vi in i deras samtal. I stället för att hitta på något helt nytt på egen hand kollar vi av hur snacket går. Om vi tar fredagar som exempel så vet vi att hela svenska folket kommer att prata om På spåret och Skavlan. Då får våra annonser också handla om det. Är det Star Wars-premiär får de handla om Star Wars och sedan analyserar vi utfallet. När vi märker att något ”knastrar”, att det får många likes, då tar vi fram en marknadsbudget. Men knastrar det inte går vi inte in med några pengar.

Arbetsmetoden är ovanlig inom e-handeln, hävdar Ulrika, som tycker att branschen halkat efter på marknadsföringssidan.

– E-handeln har, trots att den är en ny företeelse, egentligen följt samma mönster som alla andra branscher när det kommer till kommunikation. Man kan säga att reklam och marknadsföring gått igenom tre faser. En som började för över 100 år sedan i dagstidningar och på husväggar. Då handlade det om väldigt informerade kommunikation, ”en liter målarfärg för 3,90, köp på Mattssons”. Sedan kom teven på 1950- och 60-talet. Då började man att jobba mer med att skapa känslor genom reklamfilmer om allt från hur en riktig hemmafru ska vara till att spela på sex. Nu är vi inne i en fas där både vi företag och medier har mist makten. Vi kan inte längre pumpa ut saker eftersom folk har blivit helt reklamblinda. E-handeln har gått igenom samma faser. Det började med ”resa till Turkiet, 999 kronor, köp hos oss”, därefter kom känslofasen med filmer med kattungar och liknande, den är väl fortfarande kvar, men det börjar bli allt svårare att fånga människors uppmärksamhet.

Hur ska man då göra för att sticka ut på nätet och i det sociala mediebruset? Enligt Ulrika handlar det om fyra ord på bokstaven e – ego, empati, eufori och emfas.

– Med ego menar jag att folk tänker: ”Vad tjänar jag på det?” Gör det här mitt liv enklare?” Med empati klipp på människor och djur som väcker sympatier hos oss. Eufori handlar kort och gott om att få människor att gapskratta och emfas om att få dem att förfasas över någonting. Kan man ta dessa fyra bitar och jacka i det som folk redan snackar om, då blir det oftast bra. Men det krävs också att man är snabbrörlig. Det går fort i den här branschen, den är omvärldskänslig och påverkas hela tiden av saker som du inte kan göra någonting åt.

Det är över sju år sedan Ulrika lämnade Travelstart och därmed resebranschen, men när hon nu har återvänt känner hon igen sig. I ett pressmeddelande som Flygstolen skickade ut när hon tillträdde sin tjänst stod följande citat att läsa: ”Nätresebyråer har inte förändrats så mycket sedan jag slutade. Man jobbar mycket med klick och pris och är väldigt säljfokuserad.”

– Ska jag vara helt krass måste jag säga att resebyråbranschen är helt skev. Man behöver bara titta på hotellbranschen för att märka stor skillnad. I dag i Sverige sitter en stor del av konsumenterna och prissöker för att hitta det billigaste resalternativet. Det kan röra sig om så lite som 50 kronor som fäller avgörandet. Så gör man inte när det kommer till hotell, än mindre när man väljer tandläkare. Hur många skulle egentligen välja bort en tandläkare som man gillar för en annan som är 50 kronor billigare? I alla delar av våra liv finns det lojalitet. Det är inget konstigt, tvärtom rent mänskligt att man tycker om ett varumärke och håller sig till det. Folk handlar mat i den butik man tycker om och har vant sig vid, de söker inte efter de absolut billigaste jeansen. Men i vår bransch har vi lärt våra kunder att det enda som skiljer oss åt är priset. Som gammal student vet jag mycket väl att en hundralapp kan betyda jättemycket, men det är konstigt när det betyder så mycket för så många. Man unnar sig många dyra saker i övrigt, så när det kommer till en resa, som är något stort och viktigt, måste det finnas fler tankar bakom ens val än själva priset. Gör det inte det har jag och mina kolleger gjort ett dåligt jobb.

För att särskilja sig från konkurrenterna vill Ulrika därför förändra Flygstolens sätt att arbeta. Hon vill lansera ett lojalitetsprogram och lyfta fram byråns förtjänster på ett tydligare sätt.

– Det finns ju en anledning till att hotellkedjorna och flygbolag har lojalitetsprogram, och det är något som vi också kommer att börja med. Vi måste bygga vårt varumärke och lyfta fram de bitar som vi är väldigt bra på. Vår kundtjänst, till exempel, är helt fantastisk. Många konkurrenter har flyttat sina utomlands, men vi har den kvar här och det är något som inger trygghet till våra kunder. I framtiden tror jag att onlineresebyråerna kommer att vända sig mer tydligt till olika målgrupper. Vissa kommer även fortsättningsvis bara att jobba med att dumpa priser och då får de skära ner, flytta sina verksamheter utomlands och dra ner på service. Så vill inte vi göra. Vi vill satsa på god service eftersom vi känner att olika målgrupper har olika behov och då måste vi lära oss om kunden. Vi börjar ju inte på noll. Vår omprogrammering, som jag kallar den, är något som kommer att ta tid, men med den kommer att vi får en annan, stadigare målgrupp. Jag hoppas det i alla fall.

Fakta
Namn: Ulrika Rudqvist

Ålder: 34 år

Bor: I Malmö tillsammans med sambon Jonas, som också arbetar inom resebranschen.

Uppväxt: På den skånska landsbygden, i Västra Kärrstorp, en liten by i Svedala kommun.

Alternativ karriär: Tidigare krönikör här i Travel News och har numera en kolumn i HD-Sydsvenskan där hon skriver om digitaliseringen av näringslivet. Dessutom har hon precis skrivit färdigt sin första roman, baserad på sin farmors liv.

En kommentar

  1. Christian Ljungström: Nog svårt för Flygstolen att bygga lojalitet kring sitt varumärke. Flygstolen krigar på en global marknad med alla dess intressanta aspekter. Lojalitet är ofta samma sak som högre priser för kunden. En delförklaring varför kunderna lämnade sin offline butik och böjade handla hos Flygpoolen, Flygstolen och Travelpartner etc var de lägre priserna och just att kunderna började vara mer illojala. Sen finns det massa andra skäl varför kunder köper online; inga köer, lugn och ro, bättre överblick och snabbhet etc.. Sen kan inte Flygpoolen, Flygstolen och Travelpartner etc jämföras med flygbolag, hotell, tour operaters och charterbolag. Dessa arrangerar kundernas resor och har personal på plats etc.. De ger kunderna upplevelsen och kan därigenom få lojala kunder som inte bara handlar om pris. Flygpoolen, Flygstolen och Travelpartner etc förmedlar bara flygbiljetter till kunderna åt flygbolagen.