Annons:

Kriget i Ukraina katastrof för fish & chips-branschen

En brittisk klassiker sedan länge: fish & chips. Men effekterna av Ukrainakriget slår hårt mot de brittiska storkonsumenterna av solrosolja. Text: Janne Sundling

Redan före kriget hade ”chippies” sett effekterna av stigande bränslepriser vilket betydde att fiskarna behövde ta ut högre priser. Kriget förvärrade läget. Ryssland och Ukraina står för 75 procent av världens produktion av solrosolja, som chippies föredrar att fritera i. Blockerade transportvägar till land och sjöss har fått priserna att stiga dramatiskt.

Andrew Crook, som äger en fish & chips-restaurang i Euxtin I norra England och som är Ordförande för National Federation of Fish Friers, säger till Bloomberg att priset på solrosolja nästan fördubblats, 20 liter kostar i dag 50 pund.  

Alternativen, som palmolja, har även de ökat rejält i pris. Samtidigt tänker Storbritannien införa en tullavgift på 35 procent på ryskfångad fisk.

Fish & chips ska först ha dykt upp i Storbritannien på 1860-talet. Under 1900-talet blev det typisk arbetarklassmat, och inte ens när en rad andra varor ransonerades under andra världskriget gav man sig på fish & chips.

I dag finns strax över 10 000 chippies i Storbritannien, enligt Federation of Fish Friers. Men Andrew Crook fruktar att en tredjedel av dem kan tvingas stänga ned i och med de kraftiga prishöjningarna. Andra gör försök med rening av olja så den kan användas längre.

Kommentarer är stängda.