Annons:

Luxemburg-prinsen som säljer ut hela sin vinkällare

Sex magnumflaskor Château Mouton Rotschild 2005 för 7 000–9 500 dollar? På lördag hålls en mycket speciell vinauktion på Sotheby’s i New York med mer än 4 200 flaskor från Château Haut-Brions vinkällare. Säljare: Prince Robert of Luxembourg. Text: Janne Sundling

Prins Robert låter sälja hela sin vinkällare av exklusiva viner i 818 utrop. Hela behållningen ska gå till PolG Foundation, till stöd för forskning kring den sjukdom som hans son diagnostiserades med för fem år sedan vid 14 års ålder. 

Det är, på svenska, Alpers sjukdom, en mitokondriell sjukdom, som visar sig först som svårbehandlad epilepsi följd av hjärnskada. Sjukdomen är fortskridande och medför tilltagande demens, synsvårigheter och förlamningar. Det finns ingen botande behandling, utan insatserna inriktas på att lindra symtomen, motverka medicinska komplikationer och ge stöd.

Vinauktionen på lördag beskrivs som en av de största välgörenhetsauktionerna någonsin.

Så är också Prince Robert ägare till Château Haut-Brion men också vd för vinbolaget Domaine Clarence Dillon SAS, som startades av hans farfars far Clarence Dillon, som var amerikansk investmentbankir, och familjen köpte ytterligare ett närbeläget slott 1983 i Château La Mission Haut-Brion. Förutom ytterligare ett slott har de också en Michelin-restaurang i Paris.

– Inför aktionen har jag nästan tömt min vinkällare. Inklusive vintagevinerna, säger han till Bloomberg.

Det handlar om viner från 1908 fram till märkesåret 1989. För en låda från det senare räkna med att buda mellan 20 000 till 28 000 dollar.

Prins Robert säger sig vara uppmuntrad av ”den otroliga takten i vilken medicinsk forskning rör sig på grund av utvecklingen av artificiell intelligens och genetiska upptäckter.” 

PolG Foundation har redan har tre projekt som leds av välkända forskare och kommer också att investera i företag inom bioteknikområdet.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024