Annons:

Rysk hund får inte namnge restaurang

Namnet på den nya restaurangen i Planetarium i Köpenhamn som öppnar i nästa vecka gavs ett passande namn: Laika. Detta efter det första djuret som färdades i rymden. Efter Rysslands invasion i Ukraina får de hastigt byta namn. Text: Janne Sundling

”Med kriget i Ukraina har vi inte lust att ha ett namn som kan associeras till Ryssland och deras utforskning av nytt territorium”

Rymdhunden Laika skickades ut i ett kretslopp runt jorden 1957 och var en triumf för det sovjetiska rymdprogrammet. För första gången hade en levande varelse skickats ut i rymden. 1961 blev Jurij Gagarin den första människan i rymden. 

Laika var ett perfekt namn tyckte ägarna för restaurangen som snart öppnas i nyrenoverade Tycho Brahe Planetarium i Köpenhamn som ägnas åt astronomi och rymdfärder.

Men Rysslands invasion i Ukraina har lett till att restaurangen måste få ett nytt namn förklarar Bjarke Just Nielsen, ägare av Norrlyst-koncernen som står bakom.

– Med kriget i Ukraina har vi inte lust att ha ett namn som kan associeras till Ryssland och deras utforskning av nytt territorium, säger han till danska TV2 Lorry.

I stället ska den heta Gemini, efter stjärntecknet med samma namn, och amerikanska NASA:s rymdprogram Gemini 1961-1966. Det senare betecknas som grundläggande för att USA 1969 kunde sända de första människorna till månen.

Namnskiftet kommer att kosta Norrlyst runt 250 000 danska kronor (ca 360 000 SEK).

En kommentar

  1. Olga: Larvigt att byta namn. Men man skal vara så PK även i DK.
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024