Annons:

Kastrups vd har plan för SAS-konkurs

Det skandinaviska flygbolaget står för drygt 80 procent av Kastrups transfertrafik och för 28 procent av den totala trafiken. I dag är SAS inne i en djup kris där bolaget har inlett en så kallad chapter 11-process i USA, att likna vid en rekonstruktion. SAS behöver ta in runt 9,5 miljarder kronor i nytt kapital och besparingspaketen avlöser varandra, enligt Di.

”Givetvis följer vi utvecklingen men det är meningslöst att spekulera i om SAS finns om två år eller inte. Just nu handlar det bara om att vara en bra partner till SAS och hjälpa dem att bli ännu mer effektiva”, säger Thomas Woldbye vd på Kastrup till Di, samtidigt som han pekar på att Kastrup, ”precis som andra flygplatser”, har planer på hur det ska agera om ett flygbolag skulle sluta att köra på vissa linjer eller till och med gå i konkurs. 

”Passagerarna försvinner ju inte bara för ett flygbolag försvinner.”

Kastrup.

”Passagerarna försvinner ju inte bara för ett flygbolag försvinner.”

SAS kris och även Kastrups utveckling följs intensivt just nu i Danmark. Inte minst eftersom båda företagen är viktiga för sysselsättningen. Innan pandemin arbetade 23.000 personer på och runt flygplatsen. Siffran var som lägst nere i 12.000 men är nu uppe i 16.500. Dessutom är flygplatsen viktig för dansk export som till stor del utgörs av läkemedel där flygfrakt lämpar sig bra. Det har därför höjts röster för att Danmark ska ta en ännu större roll när SAS nu har akuta problem rapporterar Di.

”Det ska jag inte ha någon åsikt om. Men visst är det så att Kastrup är viktigt för dansk ekonomi. Skulle andra ta över SAS linjer så är det flygbolag som nog inte har lika många anställda här eller har samma historiska band till Danmark.”

Kastrup

Omsättning jan-sept 2022: 1,1 miljarder danska kronor

Resultat före skatt: 234 miljoner danska kronor

Prognos resultat 2022: 250 miljoner danska kronor

Ägare: Pensionsbolaget ATP, Ontario Teachers pension Plan (tillsammans 59,4%), danska staten 39,2%

Börsvärde: 46 miljarder danska kronor

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024