Annons:

SAS vill inte betala ersättning enligt EC 261 efter pilotstrejken

Det är positivt att få EU-domstolens tolkning av huruvida en strejk är att betrakta som en extraordinär händelse som sätter flygbolagens kompensationsskyldighet ur spel, säger SAS vd Rickard Gustafson. Men om domstolen ger strejkdrabbade resenärer rätt till ersättning enligt EC 261 skulle det kunna orsaka stora problem för hela flygindustrin, berättar Dagens industri.

Runt 370.000 passagerare drabbades av konflikten som varade mellan 26 april och 3 maj. Tusentals flygningar ställdes in och konfliktnotan uppgår enligt SAS kvartalsrapport som lämnades på tisdagen hittills till totalt 615 miljoner svenska kronor.

Om EU-domstolen skulle ge passagerarna rätt till ersättning enligt EC 261 kan det i reda pengar betyda att SAS måste betala upp till 600 euro till varje drabbad resenär.
”Vår bedömning är att en sådan här konflikt är att betrakta som en extraordinär händelse och därför är EC 261 inte tillämplig. Det är samma bedömning som ARN gjorde i samband med Norwegians konflikt, och så får vi se hur detta bedöms den här gången. I andra länder har man gjort en annan tolkning och därför är det viktigt att EU nu sätter ner foten och berättar hur lagen ska tolkas”, säger Rickard Gustafson.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024