Annons:

Skatteverket jagar SAS bonus-kunder för misstänkt fusk

Skatteverket kräver att SAS lämnar ut uppgifter om sina bonuskunder med de exklusiva diamantkorten, rapporterar Expressen. Myndigheten misstänker att SAS mest flitiga resenärer gör privata resor och inköp som betalas med intjänade bonuspoäng från tjänsteresor, utan att förmånsskatt betalas.

– Huvudfrågan är att vi vill ta reda på hur denna förmånsbeskattning hanteras, säger Isabelle Letelier, samordnare på Skatteverket.
SAS har under flera års tid motsatt sig kravet men förlorat i både förvaltningsrätten och kammarrätten. Flygbolaget hoppas nu få prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen.

8 kommentarer

  1. Anonym: Borde inte Skatteverket lägga sina resurser på att sätta dit de riktiga skattefuskarna istället. De som t.ex kontinuerligt slår in köp i kassasystemet ungefär varannan gång och på så sätt undviker skatt, systematiskt. eller som på andra sätt uppenbart lurar systemet och staten på pengar. Nej, men som vanligt så är det de som arbetar och som förmodligen gör det rätt mycket pga ett Diamond-kort som ska granskas. Tacksamma Sverige
  2. Guldkortsinnehavare: Anonym: Läser man mellan raderna förstår man att du har ett diamond-kort och känner dig träffad. Bra. Jag tycker det är helt rätt att man äntligen tar action på detta.
  3. realist: Varför är detta helt plötsligt så viktigt? Kan inte skatteverket lägga mer energi på stora bolag som varje år lurar staten på miljon belopp. Vad kommer härnäst ICA kortet, Coop mm listan kan göras lång där du får poäng för allt du handlar och sedan får du en bonus check.
  4. Moriarty: Äntligen!
  5. Stefan: Tror inte Skattemyndigheten lägger så mkt krut på detta. En tjänsteman sköter allt detta som en av flera arbetsuppgifter. Dessutom har väl frågan legat mer eller mindre vilande under flera år pga väntan på domstolsutslag. Har vi något som heter förmånsbeskattning så ska det naturligtvis skötas och de med förmåner betala! Oavsett hur förmånen uppkommer!
  6. Miles and more forever: Två saker att beakta. Först och främst gäller detta för alla flygbolag som har bonusprogram med svenska medlemmar. Viktigt att Skatteverket kräver in samma information från Finnair, Lufthansa, KLM m.fl. (Wizzair, Easyjet och Ryanair är "rena" då de saknar bonusprogram). Den andra viktiga aspekten är alla riksdagsmän/kvinnor (från alla partier) och anställda i regeringen (även de som satt före 2014) som har bonuskort. De tar naturligtvis inte ut bonusen när de är verksamma som politiker eller tjänstemän men när de slutar tar de med sig poängen eftersom programmen är per individ (inte företag/organisation). När de inte längre har sina befattningar/riksdagsplatser kan de i lugn och ro använda förmånerna (både poäng och kvalificerade förmånsnivåer).
  7. I tiden!: Stort eller smått, en förmån är en förman och ska beskattas enligt svensk lag. Att Skatteverket kan lägga mer tid på annat håller jag, men detta är också viktigt och måste göras - allt har sin tid, och denna gång var det att beskatta medarbetare som nyttjar sin arbetsgivare felaktigt. Spontant tycker jag att arbetsgivarna behöver bli mycket bättre på att reglera detta i sin interna resepolicy - de kanske kan börja med management :)
  8. Steffen: Skatteverket borde snarast se över sina prioriteringar. Det här är pinsamt. Lågt hängande frukt samt mycket av avundsjuka och "jantelag" bakom som drivkraft.
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024