Annons:

UPPGIFTER: SAS planerar nytt lågprisvarumärke

SAS:s ledning har i det tysta startat ett ”spökflygbolag” som i dag har varken flygplan, piloter eller kabinpersonal skriver Expressen. Flygbolaget är tänkt som ett nytt lågprisbolag inom det skandinaviska flygbolaget.

SAS ”spökflygbolag” har tecknat ett flerårigt avtal med det danska fackförbundet Flyvebranchens Personale Union, ett LO-förbund som redan i dag har både piloter och kabinpersonal bland sina medlemmar.

” Vi har nu undertecknat ett avtal med den danska fackföreningen, FPU, anpassat för framtida regional produktion. Avtalet uppfyller kraven på att förlägga regional produktion med medelstora flygplan till Skandinavien, med personal anställd i Skandinavien och på skandinaviska villkor. Med detta på plats, fortsätter vi vårt arbete med att hitta lösningar på övriga krav och fortsätter det gemensamma arbetet med våra fackföreningar för att skapa de bästa förutsättningarna för framtiden”, skriver SAS vd Rickard Gustafsson när han på onsdagsmorgonen kommenterar SAS kvartalsrapport för första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020.

Rickard Gustafsson betonar att bolaget ska flyga på ”skandinaviska villkor”.

Det tänkta bolaget ingår i SAS planer på att stycka det nuvarande SAS för att skapa ännu ett lågprisbolag för att klara den pressade konkurrensen i flygbranschen. Sedan tidigare finns SAS Ireland vars personal flyger för lägre löner än sina Skandinaviska kollegor. Detta bolag har sitt formella säte på Irland.

SAS har tidigare aviserat planer på att starta ett nytt dotterbolag, något som fått hård kritik från pilotfack i både Norge och Sverige.

SAS-piloternas fack togs med överraskning när företagsledningen presenterade sin plan i måndags enligt Expressen.

– Vi har aldrig upplevt det här på svensk flygarbetsmarknad Vi var i chock när vi fick informationen, i dag är vi inte chockade men mycket, mycket besvikna på ledningen. Man har inte ens haft ett samtal med oss, säger Wilhelm Tersmeden. ordförande i SAS–sektionen av Svensk pilotförening till Expressen.

Vad är er rädsla?

– Vi har sett under lång tid att ledningen kört mot enkelriktning med skygglappar. Det här är en dikeskörning. Vi har nu sagt till SAS att vi ger bolaget under våren möjlighet att sätta oss ner med oss och lösa de här frågorna. Om de här frågorna inte blir lösta ser inte vi att vi kan samexistera i framtiden.

En kommentar

  1. Subscriber User: Fjolleri av Svensk pilotförening, dags att vakna och se hur omvärlden ser ut även om man sitter längst fram i planet.
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024