Annons:

Vd:n om krisande SAS: Handlar om månader, inte år

Att genomföra omstruktureringsplanen SAS Forward går sämre än vad flygbolaget väntar sig. Och framöver kan det bli aktuellt att gå till rätten för att ta sig ur dyra avtal, säger vd Anko van der Werff till DN.

I kvartalsrapporten skriver SAS att det inte finns någon garanti för att räddningsplanen lyckas.

Varför skriver ni så undrar Dagens Nyheter?

– Det är för att förtydliga hur det kan sluta om folk inte deltar. Vi är fokuserade på att säkerställa att det här implementeras och att det här är vägen framåt för SAS, säger Anko van der Werff.

Säger ni att det finns en risk att SAS går i konkurs om det här inte lyckas?

– Om vi tar leasingavtalen som exempel igen. Det vi säger är att om vi inte i ett plan A-scenario kan nå en överenskommelse så kommer vi kanske tvingas att utnyttja rättsliga omstruktureringsprocesser. Det är vad vi pratar om.

Handlar det om år eller månader tills ni vet om det här lyckas?

– Vi har absolut inte år. Det är betydligt mycket mer kortsiktigt än så. Det handlar om månader, säger SAS vd Anko van der Werff till Dagens Nyheter.

2 kommentarer

  1. Emil: Folk är trötta på att använda skattemedel till att rädda detta bolag. Det räcker liksom nu. Precis som Aftonbladet skrev, ”det är som en narkoman som ber om ett sista lån”. Att dessutom gå till rätten för att ta sig ur avtal (om det inte specifikt finns en klausul om just denna typ av situation) är en dyr och tidskrävande process, och innan en sådan process kan vara klar så hinner SAS gå under.
  2. Johan: Synd att inte SAS tog tillfället i akt under pandemin och gjorde en rekonstruktion som Bra och Norwegian när trafiken till stor del låg nere. Nu blir den mycket svårare att genomföra när trafiken växlar upp. Tror inte att SAS överlever utan att få ner skulder och leasingavgifter. Alternativet är en konkurs som Sabena och Swissair gjorde efter 11/9 för att återuppstå som Brussels Airlines och Swiss men jag tror inte de statliga ägarna skulle gå med på det.
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024