Annons:

Scandic vill sänka sina hyror med 500 Mkr

I november uppgick Scandics genomsnittliga beläggningsgrad till cirka 20 procent, till följd av mycket svag efterfrågan på samtliga marknader. De nyligen intensifierade hyresförhandlingarna har hittills resulterat i överenskommelser om reducerad hyra samt erbjudanden om hyresreduktioner från hyresvärdarna om totalt cirka 500 MSEK, enligt ett pressmeddelande.

I november uppgick den genomsnittliga beläggningsgraden för Scandic till ca 20 procent, vilket är en försämring jämfört med 36 procent under det tredje kvartalet och 33 procent i oktober. Hela marknadens RevPAR bedöms ha minskat med mellan 68 och 74 procent i de nordiska länderna  i november. Efterfrågan har varit svag på samtliga marknader på grund av ökad smittspridning och skärpta myndighetsrestriktioner. Situationen är särskilt allvarlig i huvudstäderna, där beläggningsgraden är mindre än en tredjedel av vad som brukar vara normalt. Scandic räknar med fortsatt mycket låg aktivitetsnivå i december och den genomsnittliga beläggningsgraden för det fjärde kvartalet förväntas uppgå till 20-25 procent.

Scandic bedömer att hotellmarknaden kommer att återhämta sig långsamt med fortsatt svag efterfrågan i början av 2021. Det förväntas ta flera år innan marknadens RevPAR och beläggningsgrad kommer tillbaka till de nivåer som rådde innan pandemin.

Som tidigare meddelats har Scandic nyligen intensifierat förhandlingarna med hyresvärdarna och betalar därför reducerade hyror fram till att överenskommelser om nya villkor har nåtts. Hittills har förhandlingarna resulterat i överenskommelser om reducerad hyra samt erbjudanden om hyresreduktioner från hyresvärdarna om totalt cirka 500 MSEK. De avtalade och erbjudna hyresreduktionerna omfattar totalt ett 20-tal fastighetsägare, och gäller främst för 2020-2022.

Ett flertal av hyresförhandlingarna är fortfarande i ett tidigt skede och det är, givet den mycket svaga marknaden, nödvändigt med ytterligare anpassning av hyreskostnaderna. Det ligger både i Scandics och fastighetsägarnas intresse att hitta lösningar som möjliggör lönsam hotelldrift. Under perioden januari-september 2020 uppgick hyreskostnaderna till 41.6 procent av nettoomsättningen och exklusive erhållna statsstöd var hyresandelen hela 47 procent. För ett flertal hotell överstiger hyreskostnaden i dagsläget hotellets totala omsättning, vilket naturligtvis inte är hållbart. I rådande marknadsläge är det osannolikt att nya hyresavtal kommer att tecknas eller att existerande avtal förlängs såvida inte villkoren anpassas till den låga aktivitetsnivån.

Sedan coronakrisen inträffade har Scandic agerat snabbt och kraftfullt. Personalstyrkan har reducerats med omkring 80 procent genom en kombination av omfattande uppsägningar och permitteringar. Scandics kostnadsbas, exklusive hyror, har på kort tid halverats.

Med kraftigt sänkt kostnadsnivå, kombinerat med marknadsledande position och effektiv operationell modell, har Scandic alla förutsättningar att vara den mest attraktiva långsiktiga partnern för hotellfastighetsägarna i Norden.

2 kommentarer

  1. Erik: Naaw. Ja aktieägarna och riskkapitalbolagen står väl i kö för att få utdelning så snart som möjligt
  2. Anonym: Scandic skjuter sig själva i foten när de ändrar i sitt stamgästprogram alldeles för ofta, och inte nog med det så försöker de marknadsföra ändringarna som något bra. Tycker det är att idiotförklarara sina mest lojala gäster. Och gäster börjar tröttna på det. Det är knappast något en hotellkedja behöver just nu och det kommer märkas när affärsreseandet kommer igång igen