Annons:

Skistar tar över driften av sex hotell

Som ett led i SkiStars arbete med att befästa positionen som den ledande semesterarrangören för Skandinavien tar bolaget nu ett helhetsgrepp inom hotellutveckling i den skandinaviska fjällvärlden. SkiStar kommer att driva sex lodger och hotell på bolagets destinationer. Satsningen möjliggörs genom att SkiStar ökar takten inom fastighetsutveckling då bolaget idag har kommit överens med Peab om att vidareutveckla det gemensamma bolaget, Skiab Invest AB, enligt ett pressmeddelande.

– Efterfrågan på aktiva semesterupplevelser i den skandinaviska fjällvärlden sommar som vinter har ökat stort under senare år i takt med den starka hemestertrenden där bra semesterboenden på attraktiva lägen med hög komfort blir allt viktigare. Nu stärker vi även vår position som ledande aktör inom hotellnäringen i den skandinaviska fjällvärlden på Norges och Sveriges främsta fjällorter där vi redan idag verkar. Med det gemensamma bolaget med Peab får vi en plattform att mer offensivt vidareutveckla vår fastighetsaffär samtidigt som vi kan satsa ännu mer på vår kärnverksamhet inom SkiStar AB: att skapa minnesvärda fjällupplevelser året runt, säger Stefan Sjöstrand, vd och koncernchef för SkiStar AB i ett pressmeddelande.

Skiab ska aktivt utveckla moderna, högkvalitativa och hållbara kommersiella fastigheter och bostäder i svenska och norska fjällorter och då framförallt i områdena Hemsedal och Trysil i Norge, samt Sälen, Vemdalen och Åre/Duved i Sverige där SkiStar redan idag bedriver sin kärnverksamhet. En viktig fastighetstyp för exploatering och utveckling för Skiab blir lodger och hotell. Lodgerna kan förutom boende även innehålla andra faciliteter såsom butiker och restauranger. Avsikten med utveckling av lodger är i första hand att dessa ska förhyras av SkiStar i sin helhet.

– Genom att vi får driva samtliga hotell som vi sedan tidigare varit delägare i får vi nu fördelar och bättre förutsättningar utifrån professionaliserad operativ ledning och kapitalbindning. Förutom långsiktig tillväxt kommer SkiStar även att kunna vidareutveckla erbjudandet kring förstklassigt boende på attraktiva SkiStar Lodge för våra gäster och därmed skapa ännu bättre helhetslösningar och komfort. Dessutom skapar vi en helt ny hotelldivision inom SkiStar och kommer att tillsätta en hotelldirektör med i plats i SkiStars koncernledning, avslutar Stefan Sjöstrand i ett pressmeddelande.


Förstklassigt boende med bästa ski-in-ski-out-läge på attraktiva SkiStar-destinationer
Peab och SkiStar samäger sedan en tid tre fastigheter i Norge inriktat på fjällturism, parallellt har bolagen tillsammans även exploaterat markområden i Åre i det delägda bolaget Skiab. SkiStar och Peab har nu beslutat att det gemensamägda bolaget Skiab Invest AB ska förvärva resterande del av de tre delägda fastigheterna i Norge, samt tre fastigheter som SkiStar äger i Sverige och Norge. Förutom detta kommer Skiab även förvärva ett antal byggrätter av SkiStar med bra lägen i Sälen, Vemdalen och Åre för framtida exploatering.

Köpeskillingarna i transaktionen är förhandlade utifrån marknadsvärderingar av fastigheterna. Marknadsvärdet på tillgångarna som överlåts av SkiStar, eller av SkiStar helägda dotterbolag, i transaktionerna uppgår till totalt cirka en miljard kronor. Den årshyra som SkiStar såsom hyresgäst ska erlägga enligt hyresavtalen uppgår till cirka 93 miljoner kronor och den genomsnittliga hyrestiden är 17 år. Transaktionen medför en positiv resultateffekt för SkiStar på cirka 269 miljoner kronor i den period som transaktionen genomförs. SkiStar erhåller också en positiv likvideffekt på cirka
169 miljoner kronor i samband med transaktionen.

Utöver transaktionens positiva resultateffekt medför ingåendet av hyresavtalen en långsiktig möjlighet för SkiStar att bedriva en hotellverksamhet som omsätter knappt 400 miljoner kronor per år.

En kommentar

  1. Gursen Gaynert: Nu öppnar Alperna - dit de allra flesta egentligen vill åka. Håller på att bli fullbokat kommande vinter.