Annons:

Sveriges Bussföretag vädjar om stöd hos staten

Sveriges Bussföretag har i dag skickat in ett brev till Infrastrukturdepartementet med förslag på ett riktat stöd för kostnader för avställda bussar.

Hela marknaden för turistbussbranschen har avstannat på grund av coronakrisen, samtidigt som bussföretagen på grund av myndighetsbeslut ställts inför stora kostnader till såväl resenärer som leverantörer. Nu står företagen med fasta kostnader för bussar som man inte kan använda.

I dagsläget står ungefär tusen bussar som i vanliga fall används i turist- och beställningstrafik avställda. Det ger företagen möjlighet att spara kostnader för försäkringar och fordonsskatt, men den stora kostnaden för bussarna är kapital- och räntekostnaderna, som tickar på som vanligt.

– I genomsnitt kostar en turistbuss mer än 1 000 kronor per dag, även om den är avställd. När våra medlemsföretag inte kan använda bussarna på grund av olika myndighetsbeslut så står företagen helt utan intäkter och vi har redan börjat se konkurser i spåren av krisen, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag, som är ett förbund inom Transportföretagen.

Förslaget bygger på att bussföretagen blir berättigade till ett riktat stöd på 1 050 kronor per dag som en buss är avställd, förutsatt att det är rätt typ av buss, att den går i yrkesmässig trafik och är avställd minst en vecka. Kostnaden för staten beräknas hamna på maximalt 38 miljoner kronor i månaden och föreslås gälla under den period som UD:s generella reseavrådan gäller, då det är ett av de beslut som drabbat turistbussföretagen hårdast.

– Regeringen behöver ta konsekvenserna av sina fattade beslut och hjälpa den här delen av branschen att ta sig genom krisen. Tillsammans med bland annat det förslag som vi har lagt fram kring en fondlösning för återbetalning till resenärer så går det att ha livskraftiga företag kvar efter krisen. Risken är annars att såväl föreningslivet, företag, offentliga organisationer och idrottsrörelsen inte har några bussföretag som kan köra dem framöver, säger Anna Grönlund.

 

2 kommentarer

  1. Martin: "Regeringen behöver ta konsekvenserna av sina fattade beslut och hjälpa den här delen av branschen att ta sig genom krisen" - Det var nog det dummaste uttalandet jag hört under hela den här krisen. Vadå ta konsekvenserna? Regeringen har ju inte gjort det här för att det är kul precis, och hon får det att låta som om detta gjorts på ren jävelskap. Med den attityden gör man sig inte förtjänt av någon hjälp
  2. Tim: 1000kr i kostnad per dag och buss. Det är ju småpotatis, den kostnaden måste väl bolagen kunna klara utan problem
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024