Annons:

Statliga Swedavia köpte kinesiska maskiner – får skarp kritik

Swedavia beställde kinesiska screeningapparater till Arlandas säkerhetskontroll, vilket nu får kritik av Transportstyrelsen. Det rapporterar Aftonbladet som avslöjade köpet tidigare i år.

Transportstyrelsen skriver i sin granskning att ”tillsynen visar på ett antal brister med hänsyn till ny utrustning som är tänkt att installeras i säkerhetskänslig verksamhet”.

Nu måste Swedavia vidta åtgärder. Bland annat ska man genomföra en ”särskild säkerhetsbedömning” enligt Säpos riktlinjer.

Lever man inte upp till kraven kan Swedavia få upp till 50 miljoner kronor i böter. Företaget Swedavia köpt från har svartlistats av USA rapporterar Omni Ekonomi.

Swedavias säkerhetsdirektör Mats Paulsson uppger på torsdagen att man arbetar med att genomföra det föreläggande som Transportstyrelsen beslutat om gentemot Swedavia.

– Vi kan konstatera att man inte har haft några synpunkter på valet av leverantör och utrustning utan man tar sikte på hanteringen i relation till säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen och det är ju självklart att vi tar till oss det som Transportstyrelsen påpekar i sitt föreläggande och följer de beslut som finns där.

Han vill inte föregripa om det kommer att krävas något samråd med Säkerhetspolisen om maskinerna från Nuctech.

– Det är för tidigt att säga, det får det jobb vi gör nu utvisa, skriver man i ett pressmeddelande.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024