Annons:

Regeringen lägger 105 miljoner på trafikplikten till Norrland och Gotland

Regeringen har beslutat att förlänga den temporära allmänna trafikplikten på åtta flyglinjer till och från Norrland och Gotland. Syftet är att fortsatt säkerställa en grundläggande tillgänglighet för transporter av personer och gods för samhällsviktiga ändamål fram till och med den 31 december 2020. Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, enligt ett pressmeddelande

– Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Med regeringens beslut säkerställer vi förutsättningar för samhällsviktiga transporter. Det är viktigt att det genom flygförbindelser finns snabba transporter till bland annat Norrland och Gotland. Den här typen av transporter har bland annat betydelse för hälso- och sjukvård, räddningstjänst och för gods, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

– Det är av stor vikt att vi kan säkerställa en grundläggande tillgänglighet för Norrland och Gotland. För viktiga samhällsfunktioner måste vi hålla igång trafiken på berörda linjer, säger Centerpartiets trafikpolitiske talesperson Anders Åkesson i ett pressmeddelande.

– Flyget har drabbats hårt av följderna av coronaviruset och det finns idag inga kommersiella förutsättningar för flygbolagen att driva ett svenskt inrikesflyg. Samtidigt är det viktigt att upprätthålla kritiska flyglinjer, så att samhället, företag och sjukvården har fortsatt tillgång till snabba transporter för samhällsviktiga ändamål under Coronakrisen, säger Liberalernas infrastrukturpolitiske talesperson Helena Gellerman.

– Vi avråder fortsatt från alla onödiga resor. Men transporter av sjukvårdspersonal och livsviktig materiel eller mediciner måste fungera för hela landet. Därför ser vi det som viktigt att införa trafikplikt till ett antal orter i Sverige, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Regeringens beslut om en temporär allmän trafikplikt innebär att ett visst utbud av flygtrafik ska upprätthållas. Som en del i detta uppdrar regeringen åt Trafikverket att skyndsamt ingå avtal om flygtrafik på följande linjer:

  • Kiruna–Arlanda
  • Luleå–Arlanda
  • Umeå–Arlanda
  • Östersund–Arlanda
  • Skellefteå–Arlanda
  • Örnsköldsvik–Arlanda
  • Sundsvall–Arlanda
  • Visby–Arlanda

Trafikverket ska se till att de flygplatser som omfattas av beslutet av allmän trafikplikt kan nås genom att i möjligaste mån arrangera en kostnads- och miljömässigt effektiv slingning av flyglinjerna, med upp till tre mellanlandningar på en linje.

Regeringen har i sitt beslut angett att utgifterna för trafiken högst får uppgå till högst 105 miljoner kronor. Utgifterna för trafiken finansieras inom de medel för trafikavtal som Trafikverket disponerar.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024