Annons:

Så reagerar reseindustrin på de hävda reserestriktionerna

Så tycker First Camp, Svenska Turistföreningen, Visita och Transportföretagen om de nya reglerna för resande i Sverige. Inte oväntat är alla mycket positiva till regeringens beslut.

På Sveriges största campingkedja, First Camp, andas man ut efter regeringens besked om att resor inom Sverige tillåts från och med 13 juni. ”Äntligen besked – och ett bra besked”, säger First Camps vd Johan Söör.

 

Till följd av Covid-19 och myndigheternas åtgärder har First Camp sett ett omsättningstapp på cirka 30 procent under våren. Den senaste tiden har dock nyförsäljningen tagit fart mer och mer. Nu väntas ett ännu starkare bokningstryck efter regeringens besked under torsdagen om att resor inom Sverige tillåts som vanligt från och med 13 juni, för symptomfria personer.

 

Äntligen besked – och ett bra besked. Vi har vanligtvis vår planering för sommaren klar i mars, men i år har det varit stor osäkerhet. Vi har jobbat med olika scenarier och har även haft en dialog med Folkhälsomyndigheten kring fördelarna med camping. Hos oss bor man i stuga, eller kommer i sitt eget fordon och över 80% av våra campande gäster har toalett och kök i sin husvagn eller husbil”, säger First Camps vd Johan Söör. Campingkedjan är störst i Sverige med 39 destinationer, och har dessutom 5 destinationer i Danmark.

 

Johan Söör fortsätter:

 

Det är nog många i besöksnäringen som jublar nu, men nu gäller det också att alla vi i branschen tar vårt ansvar för att gästerna ska känna trygghet och vi fortsätter minska smittspridningen”.

 

En fortsatt osäkerhet gäller dock utländska gäster, som vanligtvis står för cirka en fjärdedel av den svenska campingmarknaden.

 

Vi följer varje lands reseråd noga och hoppas att fler gränser öppnas upp på riktigt, men har redan börjat se ett ökat intresse från tyska och danska gäster”, avslutar Johan Söör.

Svenska Turistföreningen välkomnar regeringens och Folkhälsomyndighetens besked om att inrikes resor kan göras från och med den 13 juni under vissa förutsättningar. STFs 250 boenden runtom hela Sverige är nu förberedda för att kunna ta emot gäster på ett tryggt sätt efter dagens efterlängtade besked.

 – Äntligen kom det besked som vi förberett oss för under de senaste veckorna. Svenska Turistföreningens boenden står redo att ta emot alla gäster på ett ansvarsfullt sätt för en trygg svemester i sommar, oavsett om du brukar resa utomlands eller semestra i Sverige, säger Magnus Ling, generalsekreterare, Svenska Turistföreningen.

 

STF har sett ett ökat intresse för vandring under en längre tid, ett intresse som fullkomligt exploderat nu under coronapandemin. Nu öppnas möjligheten att boka in upplevelser även lite längre bort från hemmet. För den som vill upptäcka en ny del av Sverige lanserade STF i går Sveriges första livesända Svemesterbyrå på zoom.

 

– Ta chansen att komma ut i naturen i sommar, STF har massor av undangömda pärlor. Boenden som ligger på platser värda en omväg. Vi har personliga, hållbara, genuina boenden som gör det möjligt att upptäcka mer av Sverige. I går hade vi premiär av Svemesterbyrå där Ann Söderlund intervjuade härliga och intressanta gäster om deras svemestertips. På måndag är det dags för del 2. Alla kan följa livesändningarna på vår facebooksida och ställa frågor under programmets gång, säger Magnus Ling.

 

Att vissa restriktioner ligger kvar även under sommaren var förväntat, sommarens verksamhet har planerats utifrån Folkhälsomyndighetens råd.

 

– Vi utgår från att människor tar ansvar när de semestrar i sommar, precis på samma sätt som vi tar ansvar för att göra allt vi kan från vårt håll. Svenska Turistföreningens boenden är nu anpassade för att kunna välkomna alla gäster på ett tryggt sätt. Till exempel har vi förstärkt städningen, utbildat personalen och infört obligatorisk förbokning i våra fjällstugor, säger Magnus Ling.

-Vi ser mycket positivt på att reserestriktionerna nu hävs. Det kommer att göra att fler svenska och en del utländska turister kan boka och besöka hotell, restauranger, caféer, campingar och andra företag inom besöksnäringen som är beroende av sommarturismen. Vi hoppas att det bidrar till att hjulen kan börja snurra igång igen, säger Jonas Siljhammar, VD på Visita, i en kommentar till dagens besked.

-Dagens besked från regeringen är glädjande men krisen för besöksnäringen är inte över. För att undvika konkurser och massarbetslöshet behöver stödpaketen till företagen förlängas. Omställningsstödet behöver komma på plats snabbt och gälla för fler månader framåt. Även de sänkta arbetsgivaravgifterna behöver finnas kvar längre än vad som hittills har beslutats, avslutar Jonas Siljhammar.

Läget inom besöksnäringen är akut till följd av coronapandemin. Hotell och konferensanläggningar har stått tomma sedan i mars, restaurangernas intäkter har störtdykt och det finns fortsatt en stor osäkerhet inför sommaren.

Dagens besked från Folkhälsomyndigheten om att lätta på reserestriktionerna i sommar är efterlängtat och välkommet. Samtidigt är det viktigt att transporter sker med stort ansvarstagande, både hos transportörer och resenärer.

Det nya beskedet innebär även att företag inom transportsektorn har ökade möjligheter att överleva krisen och att samhället har sina transporter kvar när det blir aktuellt med en återstart.

”Det är bra med tydliga besked från myndigheterna. För företagen inom transportsektorn är det ett viktigt besked som i princip avgör flera företags fortsatta existens, sommaren är den period på året då vi reser som mest”, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

”De nya riktlinjerna kan säkert glädja många inför semestern. Vi har stor respekt för vikten av att hålla smittspridningen nere. Våra medlemsföretag tar situationen på största allvar och vidtar därför åtgärder för säkert resande”, avslutar Marcus Dahlsten.

”För alla som reser med bokad biljett med buss, såsom i expressbuss eller turistbuss, innebär det att utbudet av turer och resor ökar, då företagen nu kan ta upp trafik som inte körts mot bakgrund myndigheternas tidigare reseavrådan. För alla bussresenärer i den ordinarie kollektivtrafiken är det viktigt att följa de riktlinjer som ges av våra regionala myndigheter och länstrafikbolag, framförallt om att endast friska och symptomfria personer ska resa”, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag, ett bransch- och arbetsgivarförbund inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv.

Bussbranschen var en av de branscher som först märkte av Corona pandemin i Sverige. Myndigheternas rekommendationer om minskat resande har påverkat landets bussföretag. Turist- och beställningstrafik med buss har idag en verksamhet nära noll, likaså den kommersiella linjetrafiken såsom expressbussar och flygbussar. För den upphandlade busstrafiken har regionala beslut och ambitioner om att upprätthålla en hög tillgänglighet och ett säkert resande utan trängsel i kollektivtrafiken inneburit att en stor del av verksamheten rullat på. Samtidigt har det faktum att färre rest och löst biljett påverkat även bussföretagen i den regionala och lokala busstrafiken negativt.

”För våra medlemsföretag gäller det nu att möta den förväntade ökningen av resenärer i busstrafiken, såväl från de som vill resa i en turistbuss, med en långlinjebuss eller med den dagliga bussen till arbetet. Det handlar om att planera för trygga och säkra resor för alla ombord på bussen”, säger Anna Grönlund.

De flesta bedömare är överens om att resandet kommer att förändras i spåren av Corona pandemin.

”Vi vet inte säkert hur resandet framöver kommer te sig. Samtidigt vet vi att resor möjliggör möten mellan människor, något som under de senaste månaderna saknats av många, både i privat- och arbetslivet. För att Sverige ska ha fungerande persontransporter nu och i framtiden behöver regeringen därför fortsätta stödja persontransportörer som bussföretag. Krisen är på intet sätt över. Vi har lämnat flera förslag om riktade stöd och åtgärder som vi hoppas regeringen och våra beslutsfattare på regional och lokal nivå nu inleder en dialog med oss om, när Sverige ska återstartas. Vi behöver robusta, trygga och klimatsmarta persontransporter nu och i framtiden och därför behöver svenska bussar, som till över 80 procent redan idag kör fossilfritt kunna rulla framöver”, avslutar Anna Grönlund.

2 kommentarer

  1. Tim: Härligt! Bara för UD att släppa sin avrådan from 15/7 eller helst tidigare än så.
  2. Anonym: Tim. Vad har det med inrikesresor att göra. Och förövrigt är det inte "bara att släppa sin avrådan". Du verkar vara en av de naiva människor som tror att allting är över nu och att allt återgår till det normala igen bara för att man nu kan röra sig fritt inom Sverige. Men så är det inte. Pandemin fortgår och restriktioner och förbud finns kvar och ska fortfarande följas
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024