Annons:

”Branschen måste hitta stabilare vinstmarginaler”

Fredrik Ländin är ny hotellchef på Färna Herrgård & Spa och tillträdde mitt i coronakaoset, men ser trots tuffa tider framtiden an med tillförsikt.

Grattis till nya jobbet! Varför valde de dig?

– Tack! Jag är väldigt glad att ha fått den här möjligheten. Jag tror att de sökt efter en person med lång erfarenhet av hotellbranschen, som är driven och som kan ta Färna som destination ytterligare ett steg framåt. Det finns många likheter med min tidigare tjänst och arbetsplats. Sen hoppas jag och tror att det även var för mina personliga egenskaper.

Du har arbetat på Högbo Brukshotell som operativ chef innan – vilka kunskaper och erfarenheter tar du med dig därifrån som du kommer att ha nytta av på din nya arbetsplats?

– Under mina tre år där lärde jag mig massor. Jag hade inte tidigare arbetslett så stora grupper så det var en ny och nyttig erfarenhet. Mer ansvar och att ständigt bli utmanad, det utvecklade mig. Området Högbo brukshotell ligger på är stort, vilket ställer krav att hela tiden vara uppdaterad samtidigt som man får andra insikter och kunskaper.

Det är turbulenta tider i och med coronapandemin – på vilket sätt har detta färgat din nystart?

– Från första dagen har det handlat om att minska skadorna av krisen vilket såklart har varit och är väldigt utmanande. Den vanliga upplärningen har hamnat i skymundan. Det har mest handlat om att göra det bästa möjliga av situationen vi är i just nu samt skapa en bra utgångspunkt för framtiden. Att ta hand om personalen på bästa sätt, fortsätta att ge den fantastiska servicen vi ger till det fåtalet gäster som fortfarande besöker oss. En tuff start helt klart, men samtidigt har jag längtat efter att få komma hit till det här gänget.

Vad har ni på Färna Herrgård vidtagit för åtgärder med anledning av coronakrisen?

– Vi följer dagligen utvecklingen, alla beslut och rekommendationer och agerar därefter. Vi har som alla andra, oavsett verksamhet, behövt ta till massor med åtgärder för att kollegorna och våra gäster ska känna sig fortsatt trygga. Skulle situationen förändras agerar vi snabbt och uppdaterar våra riktlinjer. Det handlar delvis om god information och kommunikation med våra anställda och gäster men såklart många praktiska åtgärder också. Vi tar till nödvändiga åtgärder i restaurang, spa, allmänna ytor, på rummen och så vidare. Färna är ett stort område med naturen tätt inpå. I herrgården har vi fyra matsalar och på området ligger hotellrummen och konferenslokalerna utspridda. Det finns alltså gott om utrymme för alla våra gäster, ingen risk för kö eller trängsel. Allt vi gör informerar vi om på hemsidan.

Vad gör en hotellchef hela dagarna?

– Första månaden har det nästan uteslutande handlat om Corona, att minska skador, ta hand om kollegorna och gästerna på bästa sätt och planera för framtiden. Jag gillar att vara nära kollegorna i driften. Utöver att behålla och förfina allt arbete som redan lagts ner så försöker jag hitta nya vägar framåt. Det är varierande, intensivt och roligt.

Det ryktas om ett hemligt projekt på Färna Herrgård som ska sjösättas i höst. Kan du ge några ledtrådar?

– Ledningen har under en längre tid jobbat med att ytterligare förstärka Färna som destination. Satsningen är riktigt spännande med flera välkända hyresgäster i en separat del här på området. Mer detaljer kommer vd Wenche Engström att gå ut med framöver.

Hur börjar du din arbetsdag? 

– Vi har ett kortare pepp-talk, ett ”före matchen”-möte på morgnarna där vi går igenom dagens händelser och vad som kan kräva extra uppmärksamhet i driften. Det tillsammans med en kopp kaffe, genomgång av gårdagens gästfeedback och hälsa på alla kollegor är en härlig start på dagen.

Vilken är hotellbranschens största utmaning framöver?

– Den största utmaningen på sikt för branschen tror jag blir att hitta stabilare vinstmarginaler. På kort sikt handlar det om att kämpa sig igenom den oerhört tuffa krisen alla befinner sig i.

Jag tror att branschen på sikt kommer hämta sig men det kommer ta tid och det kommer inte se ut på samma sätt som vi är vana med. Vi kommer att behöva ställa om hur vi arbetar, hitta nya lösningar och vara mer flexibla. Samtidigt tror jag att flera hotell och destinationer går mot en ljusare framtid då jag tror att det inhemska resandet kommer att öka. Vi har en fantastisk natur i Sverige och det kommer allt fler upptäcka samtidigt som det hjälper miljön globalt.

Det finns inget ont som inte har något gott med sig heter det ju – vad tror du att hotellindustrin kommer att ”göra om och göra rätt” när coronakrisen lagt sig?

– Vi kommer att tvingas bli bättre på vår beredskap och se över hur vi vid en kris kan hitta alternativa inkomstkällor. Kanske kortsiktigt ändra vårt utbud, rikta oss mot en annan målgrupp eller på annat sätt ställa om. Men den stora nyttan tror jag är på individnivå, att vi lärt känna oss själva bättre och fått ny kunskap om hur vi agerar och samverkar i en stor samhällskris.

 

Namn: Fredrik Ländin.

Titel:  Hotellchef.

Familj: Fru och en underbart busig 1-åring.

Ålder: 38.

Bor: Västerås.

Senaste resa: Fjällen, där tankar jag energi så ofta jag kan.

Favorithotell: Alla hotell som har naturen intill husknuten.

Favoritfärjebolag: Har nog inte åkt färja sedan barnsben.

Favoritreseapp: Google.

Flygbolag som jag åker helst med: Åker dit cykel, tåg eller bil tar mig.

Favoritdestination: Fjällen, alla årstider.

Min drömresa: Lofoten.

Detta vet vi inte om dig: Jag har ett stort trädgårdsintresse.

 

 

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024