Annons:

Premium

Staten och kapitalet: 101 miljarder i vinst men förlust i resesektorn

De statliga företagen sysselsätter runt 100 000 anställda och har en gedigen vinstmarginal på runt 25 procent. Men resesektorn gör stora förluster på nära 3,6 miljarder kronor. Text: Janne Sundling

”Statens resesektor är gediget förlusttyngd. Under 2021 uppgick förlusterna till nära 3,6 miljarder kronor”

För 50 år sedan skulle staten föra en ”aktiv näringspolitik” och Statsföretag bildades. De kommande åren fick de överta en hel del av de krisande industrierna, och staten gjorde allt från cigaretter och snus till läkemedel.

Sedan 70-talet har statens företagande krympt rejält. Men de svarar ändå i dag för 100 000 anställda (130 000 inklusive medägda) och en nettoomsättning på 408,6 miljarder. Och ger ett resultat på 101 miljarder. Inte illa.

Men staten har framförallt två kassakor: Vattenfall och LKAB.

Det finns några andra, som Akademiska hus och Specialfastigheter, men där handlar det mest om rundgång på pengarna. De skickar hyresfakturor till högskolor och Kriminalvården, så den ena tjänar pengar på vad den andra statliga verksamheten gör.

Statens resesektor är däremot gediget förlusttyngd. Under 2021 uppgick förlusterna till nära 3,6 miljarder kronor. Det bygger på att svenska staten täcker ”sin” del av SAS förlust, med 22 procents ägande skulle det betyda 1 435 miljoner (av totalt -6 523 miljoner i SAS-förluster). 

Jernhusen (statligt till 100 procent) äger stationshus runt i landet. Fastigheterna värderas till 19,5 miljarder kronor, fast som realiserbart värde förutsätter…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024