Annons:

Visita: Förlängt alkoholstopp är näringsfientligt

Regeringens alkoholstopp är i praktiken ett näringsförbud som slår ensidigt mot en bransch och måste upphöra. - Att fortsätta ge sig efter endast en bransch där smittspridningen dessutom är låg när det finns en pandemilag är direkt näringsfientligt, säger Jonas Siljhammar, vd Visita i ett pressmeddelande.

Regeringen har idag skickat ut en remiss där de föreslår att förbudet mot att servera alkohol från klockan 20 förlängs till och med 7 februari. Detta trots att smittspridningen på restauranger är mycket låg, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Spridningen av covid-19 måste motverkas, men jakten på en enskild näring måste få ett slut. Restauranger tar, och har tagit, stort ansvar för att minska smittspridningen under pandemin och att då fortsätta jaga dem när det dessutom finns en pandemilag är respektlöst, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Sedan alkoholstoppet infördes för två månader sedan har restaurangerna tappat över 70 procent av intäkterna, jämfört med samma period förra året. Trots det kan inte restauranger som i praktiken tvingas stänga ner på grund av alkoholstoppet få ersättning enligt det pandemistöd som presenterades igår.

4 kommentarer

  1. Lite trött: Jag kan känna att restaurangbranschen börjar få lite väl mycket luft i sin retorik. De verkar tro på en världsbild att det bara är deras bransch som påverkas negativt av de rådande restriktionerna ("jakten på en enskild näring"...). Har de helst missat hockey, idrott, konserter, teater och allt annat som kräver publik på över 8 pers?
  2. Per Lind: Lite löjeväckande. Vad menar restaurangbranschen egentligen? Att vi skall gå på krogen, dricka sprit och dö? Hur många kunder blir det kvar i slutänden om alla dör i Pandemin? Restaurangerna har i alla fall någon möjlighet att få in pengar i och med att dom kan sälja matlådor mm. Resebranschen har varit totalt död utan möjlighet till extra inkomster, likaså besöksnäringen.
  3. Joel: Ja ja ja ja. Herregud det börjar bli jäkligt tjatigt att höra samma sak om och om igen från Siljhammar. Hur skulle det vara med lite ömsesidig förståelse. Restaurangbranschen är inte den enda bransch som lider, vi sitter alla i samma båt. Men på Jonas låter det som att Restaurangbranschen skulle vara lite bättre, och därför också borde undantas allting.
  4. Miles and more forever: Med Maud "ta bort krångliga regler" Olofsson i styrelsen för Visita kan vi inte vänta oss annat. Nu har hon även lyckats få Centerpartiet att arbeta för att ta bort alkoholstoppet för att vinna billiga poänger hos restaurangägare. Norge har stängt allt, många länder har utegångsförbud men i det nyliberala Sverige skall restauranger få sprida smittan utan restriktioner. Visita borde ge permittera alla sina styrelsemedlemmar och anställda så vi slipper höra gnället.
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024