Annons:

Polisen: Botten är nådd i passkaoset – ”Kanske acceptabel nivå i höst”

Efter vårens och sommarens svårigheter med att boka passtid och att få ett nytt pass hoppas nu polisen att väntetiderna ska sjunka. "Jag hoppas att vi har sett det sämsta läget", säger Per Engström, polisens kommenderingschef för nationella särskilda händelsen pass, till Ekot.

Leveranstiden för ett beställt pass är enligt polisens preliminära beräkningar just nu 14 veckor.

Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen pass, konstaterar att botten av passkaoset är nådd och att det successivt kommer att bli bättre i höst.

– För nu kommer vi att få mer leveranser och vi kommer att korta de här leveranstiderna. Hur mycket är svårt att säga nu inledningsvis men det kommer att sjunka varje månad framöver med kanske 10-15 dagar.

Enligt Engström räknar polisen med att över 300.000 pass kommer att levereras per månad framöver vilket är möjligt eftersom produktionen hos tillverkaren i Finland har trimmats och att det där arbetas dygnet runt, vardag som helg.

De tidigare långa väntetiderna för att få komma och beställa ett nytt pass ser polisen redan nu som i stort sett åtgärdade. När det var som värst i våras var väntetiden på att få göra en passansökan 30 veckor.

– Den tidsproblematiken har vi fått bukt med generellt. Men det är fortfarande problem i Region Öst och Region Bergslagen där snittväntetiden ligger på 10 veckor.

Orsaken till de fortsatta problemen i de regionerna är enligt Engström kvardröjande problem med att få in mer personal.

– Men jag vet att man jobbar väldigt hårt med det här och man släpper också nya tider hela tiden, säger Per Engström.

För samtliga regioner är snittväntetiden på att få komma och göra en passansökan nu fem veckor.

– Men fem av sju regioner är redan i normalläge på en till två veckors väntetid och kommer så att fortsätta. Så där är vi i hamn. Region Nord fungerar bäst och där ligger man under en veckas väntetid.

2 kommentarer

  1. Per Skåning: 14 veckor!!??... och den foglige (eller dumme?) svensken säger bara tack och amen. Det finns väl fler tillverkare än den i Finland av EU pass i Europa, eller? Sparka landets klantige polischef och ansvarig chef för avdelning för utfärdande av pass! Pinsamt, hela västvärlden skrattar åt oss.
  2. Nils Hagelberg: 14 veckor ar skandal. Jag ar i Syd Korea just nu och min fru ansokte om nytt pass. Gick bara in pa narmaste Council/ kommun hus, fyllde i blanketten, visade legitimation och gamla passet. Fick hamta nya passet efter 3 dagar och det kostade 350 kronor. Syd Korea har 50 miljoner invanare och Sverige har 10 miljoner. Allt som behovs ar kompetens och bra organisering. Sverige kan bara dromma om det.
Västindienspecialisten söker en travel consultant
Sista ansökningsdag:
22 oktober 2022
Stromma söker Coordinator till Business Support
Sista ansökningsdag:
11 oktober 2022
Flygansvarig på MSC Cruises
Sista ansökningsdag:
17 oktober 2022