Annons:

Upprop: Orättvisa corona-regler gynnar köpcentrum och hotar krossa besöksnäringen

Att Coronaepedimin slår hårt mot turismen i Sverige är idag vida känt. Nu bör regeringen se över rekommendationerna om besöksnäringen ska överleva en utdragen pandemi. – Om vi skulle kunna addera till det trubbiga måttet ”antalet personer” och även se på ”persontäthet” skulle vi underlätta för besöksnäringen, inte minst naturturism, menar Jerry Engström på FriluftsByn i Höga Kusten i ett blogginlägg.

Aldrig tidigare har Svensk besöksnäring stått inför en liknande utmaning. Jag har all respekt för stängda gränser och hårda restriktioner för att minska smittspridningen, men måtten vi använder är anpassad för storstadsmiljö vilket gör att det är bör finnas utrymme för justeringar för inte minst naturturism.

– Det känns ologiskt att 1000 personer kan samlas på en galleria och några hundra kan handla i en livsmedelsbutik medan vi inte tillåter mer än 50 personer att ge sig ut i milsvida landskap med säkra avstånd. Vi måste börja prata om ”persontäthet” och inte bara ”antal personer” på en tillställning, säger Jerry Engström på FriluftsByn i Höga Kusten.

Persontäthet ett mer relevant mättal.
För att ge ett konkret exempel. Mall of Scandinavia har idag 246 besöksenheter fördelat på 170 butiker,  44 restauranger och 32 biografer. Skulle varje butik skapa ett evenemang skulle gallerian ta emot 12 300 besökare (246 x 50 personer) givet att man håller avstånd. Sveriges större livsmedelsbutiker kan ta emot hundratal besökare under samma tak en fredag eftermiddag. För att hjälpa besökare att hålla avstånd sätter man upp klistermärken på golvet.

Hur kan vi översätta detta till evenemang som äger rum på milsvida områden i naturen? Det är här begrepp som persontäthet borde kunna vara till hjälp. På ett restraurangstråk i stadsmiljö kan det sitta 500 personer på några hundra meter. Hur många deltagare är rimligt att tillåta på en 4,5 mil lång vandring? Lika många, färre eller fler?
– Ett rimligt förslag vore ju att se över möjligheten att beräkna antalet personer per kvadratmeter på samma sätt som man gör med andra risker som till exempel brand.

Innan denna kris slog till fanns det begränsningar av typen 3 personer per kvadratmeter för en pub medan det också finns ett maxtak givet lokalens utformning för brand och andra oönskade händelser. Här borde vi kunna göra jämförelser.

Återigen, jag har all respekt för att vi idag har vidtagit åtgärder för att minska smittspridningen och skyndsamt agerande. Men givet att pandemin ser ut att bli långvarig vore det högst relevant att se över dagens rekommendationer då den skapar oönskad snedfördelning mellan företag i olika branscher.

Jerry Engström
Grundare FriluftsByn samt föreläsare och workshopledare inom Turism och Besöksnäring.
@jerryengstrom

7 kommentarer

  1. Annika: Hej! Förstår inte alls jämförelsen. Det är väl ingen som står och kontrollräknar folk som är ute i naturen? Att gå på vandring i sommar lär ju många säkert göra. Men finns det en uttalad begränsning på 50 personer, men var och hur?
  2. Erik: Förstår inte heller vad Jerry menar. Det är ju fritt fram att ge sig ut i naturen, det rekommenderar ju t.om FHM. Känns mer som att detta är något han legat och tänkt på ett tag och nu ville få ur sig, utan att riktigt veta. Kan ju inte jämföra Gallerior med vildmarken, och Vildmarken omfattas inte av restriktioner. Men det är klart, om man nu gör det till en offentlig tillställning så. Fast hur ofta har du fler än 50 personer med dig på en vandring i vildmarken
  3. Anonym: Hej, Ser att det finns frågor kring mina åsikter. Idag är det förbud mot att arrangera sammankomster med fler än 50 deltagare. Detta innefattar samtliga typer av evenemang. Däremot gäller detta inte restauranger så länge man håller avstånd. Detta innebär att det just nu är förbjudet att ta ut fler än 50 personer på en vandringsfestival såsom Höga Kusten Hike som sträcker sig 50 kilometer medan man kan samla tusentals personer i gallerior och hundratals personer på restauranger. Det orimligt. Därför anser jag att vi snarast behöver lägga till "persontäthet" i bedömningen. Nuvarande restriktioner visar på en oförståelse för naturturism och landsbygdsutveckling och bör justeras.
  4. Annika: Nu tror jag knappas att det befinner sig tusental är i våra gallerior. Då skulle nog inte handeln skulle ha tappat så mycket. Och restauranger får väl inte ta in mer än 50? Men du menar att du det skulle vara rättvisare tusentals tillsammans gör en vandringsfestival? Det ska ordnas mat, toaletter och annan logistik. Känns lite galet i en tid som denna. Dessutom att ta dit så mycket folk som jag förutsätter är från andra orter kommer säkert på ett eller annat sätt påverka sjukvården med allt från benbrott till annat.
  5. Ylva: Hej Annika! På en sån vandringsfestival han pratar om är det inte tusentals deltagare. Kanske rör sig om 150-200 personer som går i små grupper eller ensamma. Alla sköter sin egen matlagning på medhavt gaskök. Sover i eget tält. Jag vet att det ordnats sådana vandringar tidigare och att belastningen på sjukvården måste anses minimal. Tror det varit något enstaka armbrott. Inget som händer varje år ens.
  6. Erik: Det är väl inget som hindrar från att arrangera denna "festival" med max 50 personer då. Ser faktiskt inte problemet och orimligheten i nuvarande restriktioner. Dock tveksamt om folk, även om det vore tillåtet med fler. Skulle vilja ge sig ut i rådande läge.
  7. Sofie: Huvudet på spiken Jerry, jag ser exakt samma problem som du gör. Det skulle verkligen underlätta om vi fick anpassade förhållningsregler för naturturism, arrangerade grupper och evenemang i naturen. Naturligtvis måste vi som jobbar med detta vara enormt noggranna att styra upp rutiner kring de ytor som delas av många vid ett större evenemang även om alla inte är på plats samtidigt.
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024