Annons:

Bröllopet värt miljarder i pr

Mer än två och en halv miljarder kronor. Det är det beräknade värdet av publiciteten runt om i världen kring bröllopet mellan kronprinsessa Victoria och prins Daniel.

Nära hälften av värdet stod medier i Tyskland för, och publiciteten i tidningar och webb värderas där till drygt en miljard kronor.
 
– Bröllopet har fått utländska medier att visa upp Stockholms och Sveriges bästa sidor i alla bemärkelser. Tack vare det har Sverigebilden fått en rejäl skjuts till en i sammanhanget låg kostnad, säger Fredrik Wetterqvist, ämnesråd på UD och chef för NSU-kansliet.
 
Det sammanlagda värdet av artiklar på webben och i tryckta medier uppgick till 2,7 miljarder svenska kronor. Värdet är en teoretisk beräkning och den svenska staten skulle knappast köpa annonser för samma summa i utländska medier. Totalt handlar det om drygt 12 000 artiklar bara i webbmedierna.
 
– Nyckeln till framgång är vad vi gör av den uppmärksamhet för Sverige, som vårt moderna kungahus har skapat. Vi ska nu fortsätta att bygga bilden av det progressiva Sverige och omsätta intresset för destinationen Stockholm och Sverige till ett faktiskt ökat resande, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.
 
Medieanalysföretaget MediaPilot har gjort beräkningen på uppdrag av NSU, Nämnden för Sverigefrämjande i Utlandet. I NSU ingår Utrikesdepartementet, Näringsdepartementet, VisitSweden, Invest Sweden, Exportrådet och Svenska Institutet.
 
MediaPilot har undersökt publiciteten på webb och i tryckta medier i 16 olika länder. Värdet har beräknats utifrån vad det hade kostat att köpa motsvarande annonsplats. MediaPilots beräkningsgrund bygger på ett schablonvärde för kostnader i olika typer av media i varje land och har inte räknats upp med någon multiplikator, som annars är brukligt i PR-världen.
 
– Vi har räknat mycket försiktigt, men ändå kommer vi upp i de här nivåerna. Värdet av radio och TV har vi inte med alls, eftersom det är nära nog omöjligt att få fram säkra data. Med tanke på att den tyska TV-kanalen ZDF direktsände i fem timmar så vågar jag påstå att det handlar om stora värden även där, säger Peter Efvergren, analytiker på MediaPilot.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024