Annons:

Annons:

Egypten svarar hårt efter bussdådet

EGYPTEN Egyptisk polis har dödat 40 personer i räder mot misstänkta terrorister, dagen efter attentatet mot en turistbuss. En betydande orsak till myndigheternas hårda svar är att landets livsviktiga turism attackeras, säger en expert som TT har talat med.

Det är en fråga om att upprätthålla trovärdighet både internt för att visa att staten bestämmer, men också externt på grund av turismen.

Turistbussen som utsattes för en bombattack i Egypten på fredagen var på väg till en ljud- och ljusshow vid pyramiderna i Giza när explosionen inträffade.

Egyptens premiärminister Mostafa Madbouly anklagar busschauffören för att ha avvikit från sin rutt, vilket chauffören nekar till. Tre vietnamesiska turister och en egyptisk guide dödades. Minst tio människor skadades i attacken.

Fjorton vietnamesiska turister fanns på bussen, och vietnamesiska och egyptiska myndigheter samarbetar för att ge stöd åt offren och deras familjer.

Ingen grupp har tagit på sig dådet, men det ligger inte helt bortom det sannolika att IS ligger bakom, tror Rouzbeh Parsi.

Islamistiska extremister har tidigare attackerat utländska besökare i Egypten. Den senaste dödliga attacken mot utländska turister skedde 2017, då två tyskar höggs ihjäl i badorten Hurghada.

Rouzbeh Parsi pekar på att det finns två huvudorsaker till att just turister blir måltavlor. Först och främst är turistnäringen väldigt viktig för Egyptens stadsbudget. Attacken slår därmed indirekt mot staten, statens inkomster och hela landets ”anseende”, säger Parsi.

Den andra anledningen är att terrorister är opportunister. De ger sig inte på det svåraste målet för att det är ideologiskt eller roligast, utan de ger sig på mål som de vet att de kan komma undan med.

Och turistnäring har de senaste åren kämpat hårt för att återhämta sig efter tidigare terrorattacker och politiska instabilitet.

Den har precis börjat kravla sig tillbaka, så det här var i princip det sista man behövde, säger Parsi.

TT: Tror du att det kommer att påverka turismen?

Ja, men det ger nog en mer långvarig effekt om det är startskottet på något nytt. Om det sker flera attentat visar terroristerna både att de har förmågan och kapaciteten att iscensätta sådant här regelbundet, och vice versa att staten inte har möjlighet att stoppa dem. Skulle det hända – då vore det inte mer än rimligt att turistnäringen tar den smällen, säger han.

I februari i år sjösattes en säkerhetsoperation i norra Sinai, med syftet att rensa området från extremister. Omkring 450 misstänkta extremister beräknas av armén ha dödats sedan dess, och 30 soldaters liv har krävts i operationen.

 

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA