Annons:

Färre reste utomlands

Sverige är ett av de länder i Europa varifrån utlandsresandet minskar mest, enligt en ny rapport. Risken är att det kommer att minska ännu mer, eftersom högre flygpriser är att vänta.

Hittills under 2009 har utlandsresandet från Sverige minskat med tio procent jämfört med 2008, enligt World Travel Trends Report från resemässan i Berlin.
 
Det innebär att Sverige hamnar på tredje plats på listan över länder där turismen minskar allra mest. Allra mest minskar resandet från Storbritannien (–15 procent) och Ryssland (–12 procent).
 
Ser man till hela Europa har utlandsresandet minskat med sju procent.
De enda som reste mer utomlands i år än 2008 var österrikarna (+2 procent).
 
Europeiska resenärer har också börjat boka resorna allt senare. Ökningen bland de resenärer som bokar resan en vecka före avgång var 18 procent, medan andelen som bokar tidigare än en månad innan sjönk med mellan 12 och 13 procent, enligt rapporten.
 
Priserna på flygbiljetter kommer att öka nästa år, enligt rapporten. Å andra sidan har de sjunkit i år på grund av minskad efterfrågan. Så det handlar snarare om en tillbakagång till tidigare priser.
 
ITB World Travel Trends Report bygger på svar från 60 turismexperter i 30 länder och på en pågående undersökning, World Travel Monitor, som samlar in data från 60 länder.
 
Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024