Annons:

Grönland blir en timme närmare Europa

Grönland skiftar tidzon och kommer en timme ”närmare” Europa. Det har det gönländska parlament bestämt, och 2023 ska de kapa tidskillnaden mot Europa meds en timme. Text: Janne Sundling

Grönland gör skiftet i samband med det mellan sommar- och vintertid. I mars flyttar de fram en timme, men hösten nästa år kommer de inte återgå till vintertid i oktober.

Den nya tidszonen gör att det blir tre timmars skillnad mot Europa (och Nordamerika) mot fyra timmar i dag, skriver Sermitsiaq.

Förändringen ska rätta till så att Grönland får en tidszon som motsvarar deras geografiska belägenhet. Samma problem har Island som ligger en timma före i tid kontra sin geografiska position. Där pågår också en diskussion om att vrida klockan tillbaka.

Möjligheten att bestämma tidszon återtogs av grönländska styret tidigare i år, dessförinnan har det varit en fråga för Danmark.

Enligt Sermitsiaq har det grönländska näringslivet varit starka förespråkare för tidsändringen – det ger mer tid under dagen för handel med europeiska företag.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024