Annons:

Guldrusch i San Francisco

Silicon Valley har gjort San Francisco till den tredje största destinationen för svenska affärsresenärer till USA. TN tar med dig till den digitala guldruschens dal och föreslår t-shirt framför kostym vid ditt besöket.

San Francisco kom lite närmare Sverige när SAS startade en direktlinje från Kastrup i april. En linje som under sin första månad hade en bokningsgrad på 80 procent. It-industrin var ett av skälen till att SAS valde San Francisco.
Silicon Valley, som ligger mellan San Francisco och San José är rena Valhall för it-företagen som förändrade världen. På kort avstånd mellan varandra hittar du Apple, Google, Ebay, Youtube, Facebook, Linkedin, Electronic Arts och Netflix. I själva San Francisco finns Twitter, Instagram, Yelp, Airbnb och Dropbox. Det går inte heller att överskatta universitetet Stanfords betydelse för framväxten av världens mest framgångsrika industrikluster.
Utan inbokade möten kommer du inte in på några av storföretagen i Silicon Valley. Men på inkubatorer för startups som Rocket Space är det enklare att få vara med och känna av stämningen, skriver den svenska journalisten Miriam Olsson Jeffery som är baserad i San Francisco.
I dalen odlas en annan stil bland entreprenörerna än på östkusten. Kostym och slips har bytts mot tryckta t-shirtar och flipflops. Det finns rester av hippiekulturen inom it-industrin. Den avlidne Applegrundaren Steve Jobs, den största fixstjärnan inom it-industrin, hade en fot i 1960-talets motkultur. Under besök på elituniversitet pratade han hellre om LSD än entreprenörskap, hans medarbetare hade problem med hans bristande hygien och han försökte överleva sin cancer genom en extrem fruktdiet.
I San Francisco-bukten är inte heller bilen alenarådande. Det är ett framgångstecken att få åka med på it-industrins privata bussar med wifi från San Francisco till företagen i Silicon Valley. Medan besökare får ta Caltrain söderut. Att studera tågkartan är som att läsa internethistoria. Med orter som Hayward Park, Menlo Park, Palo Alto, Mountain Views, Sunnyvale och San José passerar hela internetgräddan i revy.
Det finns olika sätt att närma sig Silicon Valley. Facebookgrundaren Mark Zuckerberg lämnade Harvard på östkusten till ett mindre hus i Palo Alto.  Här hittar du också Coupa Café (www.coupacafe.com) där unga utvecklare äter lunch och ambitiösa entreprenörer tar snabbmöten med riskkapitalister. Andra bra kaféer för möten i Palo Alto är University Café (universitycafepaloalto.com) eller Palo Alto Creamery (www.paloaltocreamery.com). Googles grundare Larry Page och Sergey Brin lämnade egentligen aldrig universitetet Stanford utan tog med sig campuskulturen till företaget som ligger i Mountain View. Huvudgatan i Mountain View heter Castro Street med kaféet Red Rock Coffee (www.redrockcoffee.org) där kodare håller sig vakna på kaffe.
Går affärerna snett kan du trösta dig på någon av de många ekologiska restaurangerna. Är kassan skral finns det läckra matbilar att handla från. Eller varför inte avsluta resan med yoga på San Franscisos flygplats.

Lär dig förstå Silicon Valley

Entreprenören och författaren Steve Blank har några tips för hur du kommer in i kulturen i Silicon Valley:
• Sök jobb hos tre företag i Silicon Valley, även om du inte vill ha dem. Det kommer att lära dig mer om dalen än någon organiserad tur.
• Gå på minst tre teknikinriktade meetups (www.meetup.com) eller Plancastevenemang (www.plancast.com) i dalen eller San Francisco.
• Hitta ett mindre startupbolag och häng med dem en eftermiddag. Det finns massor av inkubatorer som Founders Den, Sandbox Suites, Rocket Space, The Hub.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024