Annons:

Hon har satt Färöarna på kartan

Guðrið ”Guri” Højgaard är vd på Färöarnas Turistråd. Nyligen blev hon utsedd till en av Europas viktigaste personer att ha koll på 2019. Två globala reklamkampanjer har satt landet med bara 50 000 invånare mitt i Atlanten på kartan. - Vi närmar oss mitt mål att dubbla turismen till. 2020, säger Guri till Travel News.

Grattis till fin utmärkelse. Vad har du gjort bra?

Stort tack. Jag har fått denna heder för att sätta en liten okänd plats på världskartan –, som är så små, att de inte ens finns markerade på många av världens kartor. Det har gett mig en extra utmaning i att marknadsföra platsen, för att först måste man veta att vi finns till, innan man kan fundera på att komma och besöka oss. Och det är det arbetet jag har försökt göra. Jag brinner för att skapa ett nytt ekonomiskt ben i vårt lilla land, som annars till nästan 100 procent är beroende av det som havet ger, laxodling och fiskeri. Vi ligger mitt ute i Nordatlanten, med mera än 1000 kilometer till närmaste granne med ett tufft hav emellan. Jag valde att flytta tillbaka till mina barndomsöar i 2012, för att ta på mig detta arbete, efter att ha bott utomlands i 20 år, i Danmark, Spanien, UK och 13 år i Stockholm, där jag de senaste 7 åren var marknadschef på VisitStockholm.

Berätta om Politicos fina lista?

Amerikanska Politico anses vara världens tyngsta politiska mediehus. Varje år gör de en lista som heter Politico 28, där de väljer ut 28 personer från 28 länder, som de menar ”are shaping, shaking and stirring the future of Europé” och som man skall hålla särskilt öga på 2019. Större delen av namnen brukar vara ledande politiker, men det finns även några personer med från näringsliv, kultur och journalistik. Av tidigare personer kan bl a nämnas René Redzepi, grundare av Noma, Daniel Ek, grundare av Spotify och Michael O’Leary, grundare av Ryanair. O’Leary var faktiskt den enda person från turistbranschen som har varit med på listan, så det känns självklart helt overkligt att komma direkt efter honom, som verkligen har omskakat hela den europeiska turismsektorn. Jag är första färöing som är med på listan, så det har blivit en del uppmärksamhet kring det.

Andra namn på listan i år är bl a Niklas Zennström, grundare av Skype, Jeremy Corbin, Labour (UK), Matteo Salvini, Vice Statsminister (Italien), Pedro Sánchez, statsminister (Spanien), Mary Lou McDonald, Sinn Féin, (Irland) och Ine Marie Eriksen Søreide, Utrikesminister (Norge).

Varför du tror du att de valde dig?

Jag blev väldigt paff när jag för ett par månader sedan fick ett mail från Politico, där de skrev att de hade valt ut mig till att komma med på denna lista. Till dels hade jag aldrig hört talas om listan och till dels tyckte jag att någon annan kollega i världen borde få den först, vi är ju så små. Så jag svarade på mailen vid att säga, att jag trodde att de hade blandat mig ihop med min isländska kollega, för att de har haft mycket större växt än vi och att jag inte önskade komma med på en lista, med dessa stora kanoner, där jag inte kände att jag hörde hemma, haha.

Sen gick det bara ett par minuter innan de skrev tillbaka och sa, att de inte alls hade tagit fel och att personen i fråga hade varit på Färöarna två gånger och inspekterat mitt arbete på nära håll och att min utmaning hade varit särskild stor, eftersom att jag först var tvungen att få mitt land på kartan, innan jag kunde börja sälja destinationen och med små medel. I motiveringen nämner de att en av anledningarna är att vi har lyckats göra två världsomspännande kampanjer på två år, Google Sheep View och Faroe Islands Translate, som har vunnit en lång rad priser, inklusive Cannes Lions två år i rad, som är at jämföra med Oscar inom reklamvärlden.

Vad gör dig till en bra chef för Visit Färöarna?

Ja, det är nog bättre att fråga andra om det, men jag brukar få höra att jag är väldigt målinriktat, sätter upp långsiktiga mål, lyckas få många olika aktörer att samarbeta och sträva mot samma mål. Vi närmar oss nu de målen för 2020, som vi satte upp i 2012, då jag flyttade tillbaka till Färöarna och började på Visit Faroe Islands, att dubblera turismen.

Vad skulle få dig att byta arbetsgivare?

Spännande nya utmaningar, som bidrar till förbättringar för många människor. Jag har jobbat för Visit Faroe Islands i 6 år och den tiden kommer självklart när jag skall byta jobb igen, men vet inte ännu vad det blir, eller i vilket land det blir. Det får framtiden visa.

Varför ska man åka till Färöarna?

New York Times skrev så här om Färöarna: The Next Great Scandinavian Destination: Wild, windswept, but yet surprisingly chic! Kortare kan det inte sägas.

Ni vill bli coola som Island, känner du att ni är nära?

Vi önskar att bli kända för det som är unikt hos oss och som är värt at resa till oss för att uppleva. De senaste åren har vi lyckats dra till alla världens tunga medier, allt från New York Times, CNN, National Geographic, Conde Nast, ja t o m Vogue. De skriver alla om det som de tycker är unikt hos oss, naturen, kulturen, maten. Att vi kan ha ett så modernt och kreativt samhälle med endast 50 000 invånare.

Namn: Guðrið (”Guri”) Højgaard

Titel: VD på Visit Faroe Islands (Färöarnas Turistråd)

Familj: Svensk man och två barn

Ålder: 46

Bor: Tórshavn, Färöarna

Senaste resa: Bryssel, för att hämta Politico hedern

Favorithotell: Royal Hotel, Köpenhamn

Favoritfärjebolag: Birka Cruises

Flygbolag som jag åker helst med: Atlantic Airways och SAS

Favoritdestination bortom min egen: Liksom alla andra: Thailand!

Min drömresa: Jorden runt i ett år när jag blir 50 (om några år, om jag har turen att ha liv och hälsa 😉 .

Detta vet vi inte om dig: Kom till Stockholm som utbytesstudent 1998. Skulle bara vara där ett halvår, men stannade och 6 år senare fick jag äran att bli marknadschef världens vackraste stad och lansera Stockholm The Capital of Scandinavia.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024