Annons:

Premium

Indien tar över positionen som världens största turismland

Air India har tecknat avtal med Airbus och Boeing om vad som kan bli det största köpet av jetliners i kommersiell flyghistoria. Air India är inställda på att både ta upp kampen med lokala lågkostnadbolag och globala flygbolagsjättar. Text: Janne Sundling

Air India har kommit överens om konturerna av avtalet med Airbus och Boeing och kan formellt tillkännage avtalet redan nästa vecka.

Airbus kan få runt 250 beställningar, med 210 plan av A320-modellerna och 40 A350 plan. Boeing har säkrat cirka 290 möjliga köp, med 190 stycken 737 Max-flygplan och möjlighet till 50 fler, samt 20 stycken 787 Dreamliners och samma antal som en möjlig påfyllning, tillsammans med 10 777x-flygplan, säger källor i Air India.

Air India och moderbolaget, Tata Group, har i månader förhandlat om den stora affären, som ska göra det möjligt för flygbolaget att uppgradera service och tillförlitlighet. Det är också ett försök att höja statusen hos flygbolaget, som grundades av Tata på 1930-talet, att vinna tillbaka trafik från rivaler som Emirates eller Qatar Airways, som har byggt en affärsmodell för att flyga indier till USA och Europa via sina enorma nav i Dubai och Doha.

Efter att Kina plötsligt avslutade många av sina hårda koronavirusåtgärder i december och förra månaden öppnade sina internationella gränser, har reseuppgången tagit fart. De satsar på att efterfrågan bredare kommer att återgå till nivåerna före pandemi 2023.

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium