Annons:

Internt turistkrig på Visit Åland

Visit Åland skakas av ett internt turistkrig, som nu lett till nytillträdde vd:n, den svenska resebranschprofilen Andréas Näsman, hoppat av innan han hunnit börja jobba på allvar.

Kulmen på stridigheterna blev när Visit Ålands styrelse avsattes på ett hätskt medlemsmöte i oktober med siffrorna 460 mot 70. De bittra personstriderna gjorde att den nytillträdde vd:n Andréas Näsman avgick på sittande medlemsmöte.
– Åland är en fantastisk produkt, men jag kände inte att jag kunde arbeta på det sätt jag ville, säger han.
Tv-bilderna från Visit Ålands medlemsmöte avslöjar en mycket hätsk stämning där talesmannen mot den tidigare styrelsen, Boris Ekman, tidigare chef på Viking Line, hävdar att styrelsen grovt har misskött sitt uppdrag.
– Jag har gått på min magkänsla att jag inte kan arbeta som vd på Visit Åland som det är nu. Jag är en erfarenhet rikare. Detta är nog det märkligaste jag varit med om, säger Andréas Näsman.
Han var tidigare vd för Visit Denmark och planerade att lansera Åland som världens vänligaste destination. Vilket blev omöjligt när turistorganisationen faller sönder i stridigheter.
– Ni får f-n sluta att bråka, sade Näsman på medlemsmötet.
Visit Åland har inte haft någon ordinarie vd på 1,5 år, i stället har den nu avsatte styrelseordföranden Susanne Fagerström fungerat som tillförordnad vd.
Att Fagerström inkasserat vd-lönen på 5 500 euro i månaden samtidigt som hon drivit sin egen verksamhet är en del i kritiken mot styrelsen.
Bakom personstriderna finns det skilda meningar om hur Åland ska marknadsföras, enligt personer med insyn i stridigheterna. Dels de mäktiga rederierna som främst vill att Visit Åland ska marknadsföra kryssningar till Åland och på den andra sidan den avsatta falangen som vill marknadsföra hela Åland.
Andreas Näsman räknar med att få ut ett begränsat avgångsvederlag, men vill inte avslöja nivån.
–  Jag har redan lagt mycket tid och pengar på uppdraget.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024