Annons:

Japan och Libyen skakar turismen

Oroligheterna i Libyen ger effekter ända till den svenska charterindustrin medan den förödande jordbävningen i Japan påverkar turismen runt hela Stilla havet på ett sätt som saknar motstycke.

– Efterfrågan på charterresor har stagnerat under mars månad och vi kan inte hitta någon annan anledning än att kunderna påverkats av situationen i Libyen och oron i världen. Dock tror vi att det snarare handlar om en fördröjning än att folk väljer att inte boka alls, säger Bo Jacobsson, försäljnings- och marknadsdirektör på Resia.
Resias affärsreseverksamhet har dock inte påverkats av den senaste tidens händelser. Samma bild har Johan Wilson, vice vd för CWT i Sverige.
– Vi ser inga effekter alls, förutom på resandet till just Japan som givetvis påverkas. Första kvartalet gick enligt plan, januari och februari var något under förväntningarna men mars har gått väldigt bra, säger Johan Wilson.
Finnair, som är stora på Asien, har vinstvarnat till följd av katastrofen i Japan och situationen i Mellanöstern som gett ökade oljepriser som följd.
– Vi räknar med att de förödande jordbävningen och tsunamin i Japan kommer att ha en negativ inverkan på efterfrågan de kommande veckorna och månaderna, säger Finnairs vd Mika Vehviläinen i en kommentar.
Han menar att det i är omöjligt att bedöma den framtida inriktningen på krisen i Japan samt den efterföljande återhämtningen.
Katastrofen har givetvis påverkat turismen i Japan, både incoming och outgoing. Men även turismindustrin i Kina, Taiwan och Sydkorea har drabbats hårt av minskningar i trafik, enligt Travelmole. Minst en femtedel av deras flyginkomster kommer från trafik till och från Japan, enligt siffror från IATA.
Även andra delar av Stilla havet drabbas. Till exempel förutspår Hawaiis guvernör Neil Abercrombie att förlusterna från den förväntade minskningen av turism från Japan kommer att bli tiotals miljoner dollar. Japanska turister är näst amerikanska den största gruppen besökare till Hawaii.
– Det som hände i Japan är så stort att det dessutom kommer att påverka hela Asien, säger Danny Ojiri, försäljningschef på Outriggers Enterprice, till Honolulu Star-Advertiser.
Guam, vars turister framför allt kommer från Japan, kryssningsrederier som Royal Caribbean och Oceania Cruises och Thailand är andra som påverkas, enligt Travelmole. Till Thailand reser normalt närmare 1 miljon japaner varje år.
 
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024