Annons:

Annons:

Kinesisk turism till Sverige backade förra året

För första gången på nära ett decennium minskar den kinesiska turismen i Sverige, visar siffror från Visit Sweden enligt TT. Trendbrottet beror enligt Visit Sweden på ökad ekonomisk oro i Kina och på ändrade kinesiska resvanor. Däremot tros inte den diplomatiska konflikten i höstas efter att tre kinesiska turister blivit avhysta från ett vandrarhem i Stockholm ha påverkat så mycket.

Kinas stora resehögtid, det kinesiska nyåret, är här. Cirka 400 miljoner kineser beräknas resa inom landet under högtiden och runt sju miljoner firar utomlands. Men tillväxten i Kina var 2018 den lägsta på nästan 30 år och allt fler kineser väljer bort långväga resmål.

Totalt minskade den kinesiska turismen med fyra procent i Sverige förra året jämfört med 2017.

– Vi fann rätt snabbt via kontoret i Kina att den ökande ekonomiska oron i landet påverkar när folk ska resa längre bort, säger Michael Persson Gripkow, varumärke- och strategisk kommunikationschef på Visit Sweden.

I USA har antalet turister från Kina minskat sedan handelskonflikten mellan länderna trappats upp. Även mellan Sverige och Kina har det hettat till under hösten efter att tre kinesiska turister blivit avhysta från ett vandrarhem i Stockholm. Konflikten kulminerade när SVT:s humorprogram Svenska Nyheter tog upp händelsen. Kina krävde en ursäkt och ärendet gick hela vägen till utrikesdepartementet.

– Under en period riktades kritik mot Sverige i Kina, och det skrevs många kommentarer i Visit Swedens och andra svenska officiella sociala medieflöden. Denna typ av incidenter har en tendens att ebba ut efter hand och vi tror inte längre att det påverkar nyfikenheten att besöka Sverige hos de resenärer vi vänder oss till, säger Michael Persson Gripkow.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA