Annons:

Annons:

Krisen får folk att vänta med resebokningarna

Finanskrisen och lågkonjunkturen gör att många skandinaver väntar med sitt beslut att resa. Men majoriteten av dem ställer inte in resan helt.

I stället skjuter de upp resan en tid eller reser som vanligt,  men bokar senare. Klimatdebatten spelar fortfarande en blygsam roll vid resebeslutet.
Det visar färska siffror från *Kairos Future European Travel Trend Survey.
– De som avvaktar med att boka gör det antingen på grund av oro för den egna ekonomin eller för att de väntar på att resebolagen ska börja rea ut sina resor, säger Johanna Danielsson, chef för Travel& Tourism på Kairos Future.
Glädjande för reseindustrin är att i de skandinaviska länderna är säger mindre än 20 procent att de kommer att reducera sitt resande på något sätt. De som sparar in mest på resorna är höginkomsttagare som redan reser flera gånger om året, men som nu håller igen lite på ”extraresorna”.
Bland svenskarna märks stora skillnader i resebeteendet beroende på var i landet man bor. I Västsverige, där fordonsindustrin befinner sig i kris, är människor mer avvaktande när det gäller nya resor än i exempelvis Stockholm och Norrland.
– Däremot är Sverige, Norge och Finland stabila marknader jämfört med Tyskland och Storbritannien. Där är människor mer pessimistiska när det gäller resandet, säger Johanna Danielsson.
Klimatdebatten påverkar fortfarande resandet marginellt. Bara 5 procent säger att de kommer att ändra sitt resebeteende enbart av miljöhänsyn. 16 procent ändrar resebeteende till följd av en kombination av ekonomi och miljö. En tydlig trend är resenärerna i lågkonjunkturen kommer att bli ännu mindre villiga att betala extra för miljövänliga resor, även om frågan fortsatt får stor betydelse.
– Konsumenten kommer att förvänta sig att företaget levererar gröna produkter utan att prislappen blir dyrare.
KATARINA MYRBERG
*11 477 personer har svarat på frågor om sina resplaner och preferenser för de kommande åren. Den kvantitativa undersökningen har kompletterats med kvalitativa metoder

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA