Annons:

Många semesterfirare väljer privat boende

Hotellverksamheten har fått konkurrens. Enligt en Sifoundersökning väljer tre av tio privat boende under semestern, skriver Svenska Dagbladet.

Sifoundersökningen, som sajten Blocket låtit göra, visar att 27 procent av svenskarna helst av allt hyr ett privat boende när de ska på semester.

Bland stadsbor och yngre generationer är intresset störst och bland göteborgare och stockholmare syns det extra tydligt. I Stockholm vill 32 procent hyra ett privat semesterboende och i Göteborg svarade 36 procent att de helst bor privat.

Enligt Linnea Aguero, pressansvarig på Blocket, är det ofta billigare att hyra av en privatperson. Hon tror också att många tycker det kan kännas mer genuint att hyra privat.

– Många vill hellre kliva rakt in i till exempel det stockholmska kvarteret än i en opersonlig hotellobby. Kontakten med uthyraren kan också vara ett trevligt inslag där man till exempel kan få tips om smultronställen istället för turistfällor, säger Linnea Aguero.

Intresset för att hyra ut sin bostad har också ökat de senaste åren. En statistik från Blocket visar att annonser för korttidshyrning ökar i samband med semestertider.

– Från maj till juni är intresset som störst. Då brukar de flesta ha sina semesterveckor bestämda och det är då semesterplanerna tar vid, säger Linnea Aguero.

Trycket på privata semesterbostäder visar sig vara extra stort under perioder med stora evenemang.

– Vi ser många annonser som gäller specifika datum då cuper, festivaler, konserter och liknande inträffar, säger Linnea Aguero till Svenska Dagbladet.

Företaget Airbnb, som är en marknadsplats för uthyrning av privat boende, har nästan fördubblat antalet annonser i Sverige det senaste året. I Göteborg har sommarbokningarna ökat med 192 procent jämfört med 2014. I Stockholm är ökningen 89 procent.

Men än så länge föredrar de flesta semesterfirare att bo på hotell. Sex av 10, eller 58 procent, av de tillfrågade i undersökningen föredrar hotell.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024