Annons:

Mer turism men färre ryssar

Den utländska turismen i Sverige ökar. I november övernattade ungefär fem procent fler besökare än i november 2013, skriver TT.

I spåren av rubelns ras minskar antalet besökare från Ryssland dramatiskt. Enligt Statistiska centralbyråns siffror för november kom hela 30 procent färre besökare från Ryssland än ett år tidigare. Ackumulerat under de elva första månaderna rasade den ryska turismen med 12 procent, skriver TT.

Ryssar var 2013 den tionde största kategorin besökare i Sverige. Sedan dess har rubelns värde rasat i spåren av oroligheterna i Ukraina och prisfallet på råolja. Att detta fört med sig att utlandsresor blivit kraftigt dyrare för ryssarna märks i Sverige, främst i Stockholm och Åre. Januari när ryssar firar julledighet, brukar det vara högtryck, men i år märks en tydlig minskning.

– Första veckan i år hade vi ett bortfall på 50-60 procent ryska besökare. Det är färre och mindre grupper som kommer, säger Jenny Helldahl, pr-ansvarig på barnmuséet Junibacken i Stockholm till TT.

Även skidanläggningsföretaget Skistar vittnar om färre besökande ryssar i Åre.

– Många ryska resebyråer har gått i konkurs och i Åre har vi haft en större andel ryska turister som bokat via agenter, säger Linda Morell på Skistar.

Kommentarer är stängda.