Annons:

Moderaterna: Ett resefientligt parti stoppar resegarantifonden

Det är märkligt och stötande att det inte händer något, säger Carl-Oskar Bohlin Moderaternas gruppledare i Civilutskottet till Travel News.

Carl-Oskar Bohlin är Moderaternas gruppledare i Civilutskottet. Det lär enligt uppgift finnas ett förslag på näringsdepartementet som bygger på det förslag som SRF skickade till regeringen för tre veckor sedan. Alltså en resegarantifond på sex miljarder kronor som staten lånar ut till branschen och som sen finansieras med en avgift på flyg- och paketresor. Ett liknande förslag har redan klubbats igenom i Danmark och håller på att realiseras.

– Det svenska förslaget är ett konstruktivt förslag som skulle rädda många resebyråer undan konkurs och det skulle ge resenärerna pengar tillbaka för inställda resor. Det är trots allt regeringen som förbjuder dem att resa. Utan detta förslag får svenska resenärer inte tillbaka ett korvöre. Det är märkligt att regeringen inte lägger fram förslaget, men det tycks stoppas av det resefientliga Miljöpartiet, säger Carl-Oskar Bohlin till Travel News.

Frågan om en fond har ännu inte varit upp på Civilutskottets bord, men det skulle kunna bli aktuellt om regeringen fortsätter att, enligt Carl-Oskar Bohlin, sitta på sina händer. 

– Vi tycker det är märkligt och stötande att det inte händer något. Det handlar om att låna ut pengar som staten kommer att få tillbaka och så finns det ett system för nästa gång det händer något liknande. 

13 kommentarer

 1. Terje: Heja Moderaterna, hoppas på en snar process i civilutskottet.
 2. David N Lundqvist: Nej, staten bör inte inrätta en sådan fond. Den innebär ju en stimulans till resebyråer/flygbolag och flygresenärer att flyga så mycket som möjligt efter coronakrisen. Staten kan ordna detta själv genom att de svenskar som förutbetalt flygresor, som ställts in, kan skicka kopehandlingen och -bekräftelsen till exvis Kammarkollegiet och på det sättet få tillbaka, säg, 95 procent av utlagt belopp. Staten: låt inte researrangörerna/flygbolagen få som de vill i denna sak!
 3. Anders: Startar vi inte flyget internationellt inom 3 månader har vi en recession vi aldrig tar oss ur. Hävdar man som ovan har man varken kunskap eller rätten att uttala sig om socio-ekonomiska frågor.
 4. Micke: Läs gärna: https://ec.europa.eu/competition/consumers/government_aid_sv.html EU kommissionen skulle nog inte tillåta fonden.
 5. Anders: Danmark har redan infört en liknande fond, Tyskland har ett annorlunda upplägg men resultatet detsamma. Sluta häva ut er dumdristigheter.
 6. Anders P.: Först tänkte jag att Moderaten i artikeln "överdriver" sin syn om Miljöpartiet, men när jag läser kommentarerna så inser man vilka militanta galningar vi har i Sverige. Det handlar om ett självfinansierande system som gör så att resenärerna får tillbaka sina pengar samtidigt som researrangörerna inte går i konkurs pga återbetalningarna. Konkurser kan det bli ändå men detta skyddar kunden, skattebetalaren och den röstberättigade. Så till nästa val är uppgiften att stoppa MP från allt som kallas Riksdag och Regering. Fy f-n vilka foliehattar de är.
 7. Marcus Andersson: @David N Lundqvist, Kammarkollegiet går in och ersätter när konkursen är ett faktum.. pengarna som finns här är undansatta från arrangören för att kunna ersätta kund om arrangören/resebyrån sätts på obestånd. Detta SJÄLVFINANSIERADE förslag ser till att konsumenten får tillbaka sina pengar, att resebyrån/arrangören kan fortsätta sin verksamhet något längre i alla fall och framförallt att så få personer som möjligt förlorar sitt jobb och blir en belastning för A-kassa & samhället. Att denna fond stiftas kommer inte göra att folk reser mer på långa vägar... människan kommer vara avvaktande i ett tag efter det värsta ha lagt sig och så småningom börja återgå till det normala, alltså vi kommer med största sannolikhet resa ännu mer än vi gjorde före krisen eftersom vi inte kunnat resa under krisen.. så ditt argument håller inte. @Anders, som micke sa så finns en fond som denna redan i Tyskland & Danmark, så JO EU kommer tillåta denna.
 8. Marcus Andersson: För övrigt är det många foliehattar/miljömuppar som själviskt endast tänker på sin egen klimatångest och vägrar se hela bilden, resorna vi gör bidrar med arbete, intäkter och i förlängning till välfärd dit vi reser, vissa länder är mer beroende än andra av turismen och visserligen är inte Sverige på ruinens brant om vi inte får några turister, men jämför då istället med tex Fiji, Gambia, Madeira osv som är mycket beroende på att det kommer besökare, det skulle vara förödande för deras ekonomi, välfärd och livskvalite för invånarna om turismen försvann. Tycker inte att det är rätt av ett rikt land som Sverige och tillika ett miljöteknologiskt avancerat land som Sverige att då stanna hemma för att man är lite ångestdrabbad, frågan är främst global och kan endast lösas på riktigt om ALLA länder tar sitt ansvar, som det är nu kommer det lilla vi spara på utsläpp genom att stanna hemma flyttas till ett annat land som inte är lika hjärntvättade som vi. Sveriges konsumenter borde istället ställa krav på att transportmedel/destination/hotell och andra aspekter på resan är så hållbara som möjligt, stanna borta längre, undvika flyget DÄR DET ÄR RIMLIGT & MÖJLIGT men inte på några villkor sluta resa och tro att man räddar världen för det... Regeringen borde snarare bistå resebranschen med resurser att utveckla elflyg/biobränsle för att få ner klimatavtrycket istället, det först då vi kan göra riktig skillnad utan att det påverkar ekonomin/samhället negativt.
 9. Hanna: Det säger sig självt att vi inte kan gå tillbaka till samma nivåer av flygande som varit de senaste åren. Större andel biobränsle hjälper föga då co2-utsläppen bli desamma o vår begränsade biomassa behövs till mycket annat. Dessutom utsläpp på hög höjd som ger större skadliga effekter. Elflyg får vi vänta länge på. Se detta som en chans att utforma en mer hållbar reseindustri! Det finns redan flera fina exempel. Men weekendresor till NY, shoppingresor till barcelona o jul i Thailand etc hoppas jag vi ser en drastisk minskning på.
 10. Signe: Många foliehattskommentarer här med negativa kommentarer.
 11. John Doe: @Hanna. Håller helt med dig Hanna. Jordens naturtillgångar försvinner och jorden går under om vi inte gör något genast. Det är viktigt att vi lyssnar på Greta. Snart kommer armageddon. Coronakrisen är bara förespelet på miljökatastrofen. Alla forskare säger att klimatkrisen är ett faktum. Vi måste lyssna på Al Gore och Reinfeldt som tjänar massor på sina föreläsningar. Plastpåseskatten måste vi ha så vi kan finansiera fler intelligenta och storvulna miljöpartistiska förslag.
 12. Terje: Kan man installera ett MP filter på kommentarsfältet?
 13. Johan: Beklagligt att läsa alla som tror att det finns en koppling till denna fond och miljön. Det ända som kommer ske är konkurser och arbetslöshet inom resebranschen. Ingen förlust för miljön om denna fond godkändes. För att det skall komma miljövänligare bränsle krävs att företag har pengar och vågar satsa. Det gör ingen som visar röda siffror.