Annons:

Palma förbjuder Airbnb

Efter förhöjda turistskatter och böter går staden Palma i Mallorca ett steg längre för att få bukt med turisterna – de förbjuder Airbnb. – Vi tror att vi skapar en trend, säger borgmästaren Antoni Noguera till The New York Times, skriver Expressen.

I juli kommer Mallorcas huvudstad Palma, som första staden i Spanien, förbjuda Airbnb.

Den som bryter mot den nya lagen och hyr ut sin lägenhet med ett korttidskontrakt till turister kan få en böteslapp på upp till drygt 400 000 kronor, rapporterar the New York Times. Egnahemshus och stugor i skyddade områden kommer fortfarande att tillåtas till uthyrning.

Förhöjda böter och skatter

Tidigare i år chockhöjde Magaluf bötesbeloppet på flera stötande turismbeteenden, hela ön förhöjde turistskatten och enligt uppgifter sägs myndigheterna vilja skära ner på ”all inclusive”-hotellens alkoholutskänkning. Tidigare i år rapporterade The Sun om att ett förbud mot happy hour, erbjudanden om två drinkar till priset för en, planerades.

Syftet med dessa åtgärder är att göra Mallorca mer beboeligt för öns invånare.

– Vi tror att vi kommer skapa en trend, för det är många städer i Europa som har samma problem, säger Palmas borgmästare Antoni Noguera till The New York Times.

”Plats för turister”

Förespråkare för den nya regeln anser att Airbnb har gjort hyrorna oöverkomliga för stadens invånare och att man nu måste försöka tygla turismen.

– Palma har blivit en plats för turister. Det finns ingen plats för de boende längre, sade Marc Morell till Expressen i ett tidigare reportage om situationen på Mallorca.

Kritikerna däremot anser att det nya förbudet inte kommer att lösa bostadskrisen utan bara hämma demokratiseringen av turismen. Dessutom fruktar man att det kan komma att leda till en svart ekonomi.

– Palma har infört en dålig regel som säkert kommer att avskaffas i Madrid eller Bryssel, säger Imma Molas, som hyr ut sin lägenhet i Palma, till The New York Times.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024