Annons:

 Portugals nya treårsplan: Bli ett av världens mest hållbara resmål 

Portugal har korats till världens bästa resmål fyra år i rad, senast vid World Travel Awards den 2 november. Nu satsar landet enligt ett pressmeddelande även på att bli ledande inom hållbarhet. Ett arbete som kommer ta utgångspunkt i FN:s globala mål för hållbar utveckling – med fokus på cirkulär ekonomi och att involvera intressenter och anställda i branschen. Målet är bland annat att öka antalet energieffektiva turistföretag i Portugal med 50 procent och att utbilda 50 000 resebranschanställda inom hållbarhet fram till år 2023. 

Portugal har vunnit pris till världens bästa resmål vid World Travel Awards, resebranschens motsvarighet till Oscarsgalan, fyra år i rad. Vid den senaste prisutdelningen som ägde rum 2 november i år, kammade de hem flera priser i olika kategorier, bland annat som: Europe’s leading destination, Europe’s leading beach destination (Algarve), Europe’s leading adventure tourism destination (Azorerna) och Europe’s leading city break destination (Porto) och Europe’s Leading Island Destination 2020 (Madeira). 

Nu har landet även offentliggjort en ny treårsplan, där Portugal ska gå i bräschen inom hållbarhet – med målet att bli världens mest hållbara resmål 2023. Planen är att positionera Portugal som en av världens mest konkurrenskraftiga, säkra och hållbara destinationer genom att satsa på ekonomisk, social och hållbar utveckling. 

– Frågor som klimatförändringar, energiomställning, digitalisering och hållbarhet har länge dominerat den politiska bilden i Portugal. Samtidigt har kvalitet och säkerhet varit nyckelord inom Portugals turistindustri. Nu tar man steget längre och definierar några mycket ambitiösa mål för turistsektorn i en övergripande plan som innehåller alla nämnda delar. Turismen är av stor betydelse för Portugals ekonomi, och det råder stor enighet kring att konkurrenskraft i framtiden kommer handla allt mer om hållbarhet, förklarar Stig Kaspersen, nordisk turistdirektör för Visit Portugal i ett pressmeddelande. 

Turismen bidrar direkt och indirekt till att uppfylla alla FN:s globala mål för hållbar utveckling. Speciellt mål 8 (anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt), 12 (hållbar konsumtion och produktion) och 14 (hav och marina resurser) är nära kopplade till turistnäringen. Tyvärr är turism en av de ekonomiska sektorerna som drabbas hårdast av klimatkrisen – samtidigt som, paradoxalt nog, turismen bidrar till att intensifiera krisen. Därför är det avgörande att turistnäringen anpassar sig så att industrins påverkan på klimatet minimera, genom att utnyttja resurserna på bästa sätt och minska koldioxidutsläppen. 

Samtidigt har pågående corona-pandemi förändrat dynamiken i samhället. Pandemin har skapat ekonomisk kris samtidigt som den bidragit till att minska den negativa miljöpåverkan på jorden. Till skillnad från tidigare ekonomiska kriser, tyder studier nu på att miljöfrågor och sociala aspekter inte kommer hamna i skymundan när ekonomin börjar återhämta sig. Tvärtom, ses pandemin i flera sammanhang som en möjlighet att påskynda implementeringen av hållbara metoder och principer i affärsutvecklingen. På samma sätt ger krisen turistindustrin möjlighet att omvärdera metoder och komma tillbaka starkare och mer hållbar, enligt Världsturismorganisationen (UNWTO). 

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024