Annons:

Rädda en fyr eller ett palats i Portugal

Har du någonsin lekt med idén att skapa ditt eget hotellkoncept, men saknar den perfekta platsen? Nu kan du få tag på flera väldigt speciella kulturhistoriska byggnader i soliga Portugal. Får det lov att vara ett elegant palats från 1800-talet, ett fort med tillhörande fyr - eller kanske ett forntida kloster? Det portugisiska projektet REVIVE lanserades av de portugisiska myndigheterna för att bevara historiska byggnader och kan göra din dröm till verklighet, enligt ett pressmeddelande.

 I Aveiro, som ligger vackert till vid mynningen av floden Vouga, kan man få sitt helt egna fort – Forte da Barra de Aveiro – som etablerades under 1700-talet. Mitt emot det tidigare soldathemmet finns en vit fyr som ingår i paketet om man är modig nog att göra om de gamla bastionsliknande byggnaderna till moderna turismändamål. Hyran är bara på 6 444 euro årligen i en hyrperiod på 50 år. 

Samma hyrperiod gäller för det majestätiska palatset Palacete do Conde Dias Garcia, där en lokal greve med förkärlek för brasiliansk arkitektur bodde en gång i tiden. Palatset med 70 rum kan bli ditt för en kostnad på 18 264 euro om året. Drömmer du om ännu mer plats och en mer spirituell atmosfär, söker även det tidigare biskopspalatset och klostret Quinta do Paço de Valverde någon som kan förvandla det till ett fyr- eller femstjärnigt lyxhotell. Hyran för denna imponerande egendom är 10 000 euro om året. 

Win-win-projekt lanserat av myndigheterna Chansen att sätta sin egen prägel på dessa imponerande, historiska byggnader har möjliggjorts via projektet REVIVE, som lanserats av de portugisiska myndigheterna. Syftet är att ge idérika investerare möjlighet att restaurera och bevara statsegendom med arkitektoniskt, historiskt och kulturellt värde. De bevaringsvärdiga byggnaderna är offentlig egendom, men erbjuds till privata investerare med krav om att byggnaderna ska utvecklas till turismändamål som exempelvis hotelldrift. 

– Den här typen av historisk och kulturell egendom är en mycket viktig del av ett lands historiska och sociala identitet. Samtidigt kan förvandlingen av dem till exempelvis hotell bidra till attraktiviteten och utvecklingen av turismen i den berörda regionen. REVIVE-projektet är därför en win-win – de portugisiska myndigheterna får hjälp med att bevara anmärkningsvärda byggnader av kulturhistoriskt värde och samtidigt är det en unik möjlighet för privata investerare som önskar speciella, stämningsfulla ramar för exempelvis ett hotell, berättar Stig Sommerfeldt Kaspersen, Tourism Director Nordics på Turismo de Portugal. 

Kommentarer är stängda.