Annons:

”Regeringens åtgärd för resebranschen kommer sent och träffar inte helt rätt”

Regeringen har nu på morgonen presenterat innehållet till resebranschorganisationen SRF i det förslag på stödåtgärd till paketresearrangörer man avser lägga fram. Förslaget är ett stöd i form av lån till arrangörer som ännu inte betalt tillbaka för inställda paketresor på grund av den pågående pandemin.

– Det är positivt att regeringen nu presenterar ett riktat stöd till researrangörer, men det är väldigt sent. SRF uppmanade regeringen redan i mars att komma med stödåtgärder så att arrangörerna skulle kunna betala tillbaka, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF i ett pressmeddelande.

Pandemin och UD:s avrådan från resor har inneburit att 100-tusentals resor har ställts in. Enligt paketreselagen har arrangören krav på sig att inom 14 dagar betala tillbaka hela resans pris till kunden. Oberoende om leverantörer som flygbolag och hotell återbetalar sin del av resan. Detta försätter alla arrangörer i en extrem svår sits.

– Att det gått mer än 9 månader innan regeringen kunnat presentera en åtgärd innebär att många arrangörer under tiden tvingats ta andra typer av lån till sämre villkor än det som regeringen avser erbjuda.  Det är viktigt att dessa inte diskrimineras, säger Didrik von Seth.

Regeringen har begärt in remissvar senast nästa fredag den 11 december.

– Vi har precis nu fått ta del av förslaget och kommer med ett svar inom angiven tid. Vi ser dock redan nu det som ytterst problematiskt att lånen först kommer att kunna betalas ut under våren, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

7 kommentarer

  1. Researrangören: ..träffar inte helt rätt?? Varför inte säga som det är: det träffar ju inte alls. Sen är det inte rätt att kalla det stöd. Det är inget stöd och det är tveksamt om detta kan hjälpa nån. Snarare stjälper det då konsumenten nu tror att pengar är på G.
  2. Stefan: "Researrangören" Det har väl konsumenterna trott och haft rätt till sedan i mars? Utgår från att alla som också skött sina åtaganden inkluderas, det är såklart ett stöd om inte lånemöjligheter finns på annat håll. Vet inte hur välvilliga bankerna är att låna ut pengar just nu till en bransch som på kort sikt (1 år i alla fall) inte kommer tjäna några pengar. Då är det en bra lösning. Samtidigt jobbar regeringen bara för väljarna och detta handlar ju enkom om att konsumenterna ska få sina pengar som de har rätt till enligt gällande lagar.
  3. Hans: Ja de har väljarna i fokus. Detta hade nog varit ok om lånet gick att söka relativt omgående. Är rädd att i vår (mars?) blir för sent.
  4. Paketresespecialisten: ALLA skall behandlas lika. Extremt viktigt att de som tagit andra lån och redan återbetalat skall ha samma rätt till de statliga lånen. Annars gynnar regeringen de som brutit mot lagen. Kommer aldrig att accepteras av riksdagen. För övrigt är den nuvarande paketreselagen förnedrande. Att konsument skall gå skadefri vid nedstängningar utanför arrangörens kontroll. Det måste utarbetas ett försäkringssystem som tryggar både arrangör och konsument. Och staten kommer aldrig hjälpa företagare - som de varken förstår eller sympatiserar med.
  5. Mimmi: Hur kan man ens kalla detta stöd ?? Vi behöver riktade stöd som kultur- och idrott ! Fullständigt katastrofal åtgärd av regeringen ! Det blir helt snedvriden insats - gör om gör rätt .
  6. Lars Gunnar Sandberg: Detta är ren parodi! Lån funkar inte då inget vet om vi som researrangör ens får tillbaka något. Pandemin är force majuere. Alla är förlorare även kunden
  7. Gloria: Hej 🙋 Kan hålla med att detta enbart gynnar konsumenten som redan är väldig girig stundtals. Kan vittna om kunder som har fått tillbaka dels från företaget mitt och från sin försäkring. Så där har vi en hake när vi så snällt återbetalar...!
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024