Annons:

Rekordhöga investeringar i svensk turistnäring

De totala investeringarna i svensk turistnäring uppgick till rekordhöga 8,3 miljarder kronor under 2011, en ökning med 23 procent jämfört med 2010.

Investeringar i hotellfastigheter och nya arenor har ökar mest och står sammanlagt för 66 procent av de totala turisminvesteringarna. Investeringsnivån inom vintersportanläggningar samt nöjes- och temaparker har däremot minskat något. Det visar turistnäringens investerarindex som presenteras av Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS), inom ramen för TRIP Turistnäringens Utvecklingscenter. 
 
– Vi befinner oss på toppen av en investeringspuckel där investeringarna har kulminerat 2011 med de nya arenor och hotell som har etablerats. Nu minskar däremot investeringstakten dramatiskt. De offentliga investeringarna bromsar in och vi kommer att se effekterna av rådande lågkonjunktur med färre planerade stora investeringar, säger Jan Lundin, vd för Rese- och Turistnäringen i Sverige.
 
Majoriteten av de totala investeringarna på 8,3 miljarder gick till hotellfastigheter som stod för 3,3 miljarder, vilket kan jämföras med 2,5 miljarder 2010. Dessa är i huvudsak investeringar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Åtta av de tio hotell som öppnade 2011 är lokaliserade i Stockholm. Investeringar av nya arenor har ökat mest procentuellt med 82 procent, i jämförelse med 2010. De låg 2011 på totalt 2,1 miljarder.
 
Turistnäringens Investerarindex mäter investeringar inom sex kategorier: hotell, arenor, vintersportanläggningar, infrastruktur, nöjes- och temaparker och turismutveckling. De investeringsformer som mäts är statliga medel, offentlig bidragsfinansiering, samt bankfinansiering och privat riskkapital.
 
De privata investeringarna uppgick till 79 procent och de offentliga till 21 procent av de totala investeringarna 2011.

Kommentarer är stängda.