Annons:

Så ska danskarna locka tillbaka svenska besökare

Historiskt få svenskar har besökt Danmark i år till följd av hårda reserestriktioner mellan länderna. Trots att landet öppnade upp för hela Sverige i början av augusti syns endast en liten ökning – och nu vill danska regeringen locka fler turister över Öresund. 

Antalet svenska övernattningar i Danmark under augusti uppgick till 71.599, en minskning med 66,4 procent jämfört med samma månad i fjol. Sett från januari till augusti är tappet ännu större – hela 76,7 procent färre svenskar har övernattat i grannlandet jämfört med samma period förra året, enligt den statliga danska turistorganisationen Visit Denmark.

”Det här är exceptionellt. Sådana siffror har vi inte sett tidigare”, säger Henrik Göthlin, organisationens pr-koordinator för Sverige.

En bred majoritet i danska Folketinget har nu beslutat att skjuta in pengar för att öka marknadsföringen av Danmark som turistmål i ett nytt stödpaket – i ett försök att bland annat locka fler svenskar till landet. Visit Denmarks svenska avdelning återupptog nyligen sina vanliga reklamkampanjer, efter att de pausats under pandemin.

”Syftet har varit att nå svenskarna och tala om att gränserna har öppnat. Vi har inte spenderat extra mycket pengar utan det är samma mängd för marknadsföringen som vi har under ett normalt år”, säger Henrik Göthlin.

Turistnäringen i Danmark genererar en årlig omsättning på 132,5 miljarder danska kronor och skapar uppskattningsvis cirka 169.000 heltidsjobb i Danmark, enligt den nystartade danska omstartsgruppen för turism- och upplevelseekonomi. Gruppen bedömer att turistnäringen står inför en långvarig kris och att Danmark går miste om 30 miljarder danska kronor i turistintäkter i år.

De viktigaste marknaderna är i storleksordning Tyskland, Norge och Sverige. Från januari till augusti i år har antalet tyska övernattningar minskat med 29,8 procent jämfört med samma period 2019.

”Turister från Tyskland har inte omfattats av samma restriktioner som svenska turister. Då det var lägre smittotal i Tyskland kunde gränsen öppnas tidigare än gränsen mot Sverige. Det är en av anledningarna till att antalet turister från Tyskland inte har minskat lika mycket.”

Debatten om ländernas olika strategier i hanteringen av pandemin, kan den påverka resandet mellan Sverige och Danmark?
”Långsiktigt tror jag inte att det kommer att påverka. Jag tror att resandet kommer att öka om gränserna hålls öppna. De flesta vill ju fortfarande resa och jag tror att Danmark kommer att anses som ett bra resmål för att det ligger så pass nära och för att det känns tryggt”, säger Henrik Göthlin.

7 kommentarer

  1. Nisse: Haha! Bra timing då, med att införa inreseförbud från de flesta län, som de gjorde i går kväll... Otroligt.
  2. ÅVJ: Nisse, det gäller inte inreseförbud från Sverige, det är danskar till dessa län som uppmanas till självkarantän när de kommer hem från dessa län. Viktig skillnad!
  3. Maja: ÅVJ, tyvärr är det du som har fel där.
  4. Maja: ÅVJ, jag menar alltså restriktionerna när du åker FRÅN Sverige.
  5. ÅVJ: Maja: Det står klart och tydligt på Danska UDs sida att man avråder från ikke nödvändiga resor till Blekinge, Halland, Jämtland-Härjedalen, Kronoberg, Stockholm, Uppsala, Västernorland och Örebro men undantar, jag citerar, "ophold i egen ødegård eller lignende og følger regseråden, kan du rejse til regioner i Sverige hvortil vi ellers fraråder alle ikke nødvendige rejser. Du kan også rejse transit igennem disse regioner, hvis du følger rejserådene. På svenska UDs Resklar står inget om inresor av dessa regioner till Danmark! Om man håller semester i Sverige på de "rødmarkerade områden" (>50/100.000)så uppmanas till testning vid hemkomsten. Maja, var har du din information ifrån?
  6. Henrik: Man kan fritt åka till/från Danmark från de länder/regioner som är markerade som "gula". De anses som öppna. Länder och regioner som är stängda är markerade som "orange/röda" och för att komma in i Danmark från dessa länder/regioner måste vissa krav uppfyllas. De som bor i gränsregionerna Skåne, Blekinge och Halland undantas från dessa regler och kan resa fritt. För mer info om vilka regler som gäller för ditt land och den region du bor i kan man besöka den danska polisens hemsida: https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/travel-in-or-out-of-denmark/is-my-country-open-or-banned På VisitDenmarks hemsida ges tips om hur du reser säkert i Danmark. Här finns självklart en massa bra resetips också: https://www.visitdenmark.com/denmark/travel-essentials/corona-safe-travel-denmark Mvh Henrik Göthlin, VisitDenmark
  7. Henrik: Rättelse: Man kan fritt åka till/från Danmark från de länder/regioner/län som är markerade som "gula". De anses som öppna. Länder/regioner/län som är stängda är markerade som "orange/röda" och för att komma in i Danmark från dessa länder/regioner/län måste vissa krav uppfyllas. Fr o m lördag den 10 oktober 2020 är vissa län i Sverige klassificerade som ”orange/röda”. Om det län du bor i är markerat som ”orange/rött” måste vissa skäl uppfyllas eller att ett negativt Covid-test uppvisas vid inresa i Danmark. /Henrik
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024