Annons:

Trevinano – den verkliga vinnaren i EU-lotteriet

Hört talas om Trevinano? Det är en liten pittoresk bergsby i italienska inlandet på gränsen mellan Toscana och Lazio, som vanligtvis inte utmärker sig. Men byn har onekligen vunnit högsta vinsten i det som ibland kallas EU-lotteriet. Text: Janne Sundling

”Borgmästaren vill restaurera slottet i byn och göra det till en utbildningslokal för studenter inom arkeologin och geologin, och göra Trevinano till ett centrum för hantverkare”

Skyltarna brukar dyka upp lite här och var: This project is partly financed by EU… och så något EU-projekt som bidrar till turism, bygga vägar eller något annat. Och just nu är det ovanligt mycket EU-pengar i omlopp som i slutänden kommer att leda till lysande tider för skylttillverkarna.

EU:s återhämtningsplan efter pandemin, Next Generation EU, omfattar inte mindre än 750 miljarder euro i lån och bidrag till medlemsländerna.

Och är någon vinnare i det senaste ”EU-lotteriet” är det just Trevinano.

Den lilla bergsbyn i centrala Italien med 142 invånare, har just säkrat ett anslag på 20 miljoner euro (strax över 200 miljoner SEK) från EU:s återhämtningsplan. 

Trevinano liksom andra byar i Italien får pengar som ska användas för att som bekämpa byarnas avfolkning. I deras fall alltså ett bidrag motsvarande 1,4 miljoner per invånare. 

Alessandra Terrosi, borgmästare i kommunen Acquapendente där byn Trevinano ligger, inser både möjligheterna och riskerna.

– Risken är att det blir en uppsjö av aktivitet under de första åren, och sedan bleknar allt. Men vi investerar i en serie mindre projekt med stor effekt som tillsammans kommer att få långsiktiga effekter och kan bli ett bra exempel, säger hon till Bloomberg.

Fonden på 1 miljard euro som finansierar programmet som ska rädda byar från avfolkning, svarar bara för en liten del av de 200 miljarder euro i EU-bistånd som går till Italien. Men Trevinano och 20 andra byar – en i varje region och autonom provins – får dela på 420 miljoner euro, och 229 lokala samhällen i landet får resten.

Målet är att motverka den avfolkning som tömmer byar över hela Europa när människor väljer att flytta till städer med jobb och bättre tjänster. 

Och där passar verkligen Trevinano in. På 60-talet bodde här tusentalet invånare. Härifrån tar det 2 1/2 timme med bil till Rom. Det finns ingen skola och postkontoret har sällan öppet, men byn har två restauranger, fast en av dem har numera bara öppet på helgerna

Planen att vitalisera Trevinano inriktas på många små projekt. Inga stora byggen, inga ”katedraler i öknen”, säger borgmästaren Terrosi, som också är före detta parlamentsledamot.

Trevinano ligger nära Via Francigena, en av Europas äldsta pilgrimsvägar, går från Canterbury till Rom. Och en av idéerna är att skapa boenden för att ta emot turister på väg till huvudstaden. De ska kunna ta sig upp till byn i nya elbussar också avsedda för lokalboende i dalen.

Borgmästaren vill också restaurera slottet i byn och göra det till en utbildningslokal för studenter inom arkeologin och geologin, och göra Trevinano till ett centrum för hantverkare. EU-pengarna ska också finansiera utbyggt bredband och gröna energiomställningar.

Kanske kan den också leda till en uppfräschning av byns hemsida. Där kan man i dag bland annat läsa (i typsnittet Comic Sans):

”I Trevinano (liksom många andra byar förstås) kan du hitta vad som saknas i många stadskärnor: lugn, tystnad, mänsklig värme, artighet, hjärtlighet, uppriktighet, munterhet. Och även bra luft, god mat, gott vin, vacker utsikt, ordning och renlighet. Du finner däremot inte maffia, camorran, droger och prostitution. Tyvärr finns det inga fabriker, industrier, utveckling och inga goda jobbutsikter…”, skriver de.

2 kommentarer

  1. Sören Hullberg: Hur ser det ut med Sverige - finns det någon tilldelning ur EU-fonderna ? Har inte sett några skyltar.
  2. SA: Hvorfor et foto af Civita di Bagnoregio til den artikel? Et foto av en hänt ville være like relevant.
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024