Annons:

Annons:

UPPDATERAD Turistkaos väntas vid Slottsbacken

I måndags meddelade Stockholms trafikkontor att all tung trafik stängs av på Slottsbacken med start idag tisdag. Det innebär att samtliga turistbussar nu kommer att lämna av sina passagerare nere på Skeppsbron. - Det ställer till väldigt mycket trassel för bussbranschen och turistnäringen. Det är konstigt att man gör detta nu mitt i högsäsong, säger Göran Forssén som är sekreterare i Stockholms läns bussbranschförening till Travel News.

Redan nu är det väldigt trångt på Slottsbacken. Juni, juli och augusti är högsäsong i turistbranschen med ibland upp till fyra fem kryssningsfartyg om dagen i Stockholm. Det innebär att ungefär 30 000 turister anländer med buss till Stockholms slott varje dag. Det blir ofta bråk när vissa busschaufförer vägrar att lämna plats för andra bussar. Många utländska chaufförer förstår inte de svenska reglerna och känner inte till att de ska betala sin parkering i en app. För närvarande är det två parkeringsvakter som håller ordning på bussarna.

– Jag förstår inte varför detta måste göras just nu när vi har högsäsong, säger Göran Forssén. Han fick information om avstängningen för några timmar sedan. Han fortsätter:

– Många kryssningsturister har bara några timmar i Stockholm och vill hinna se så mycket som möjligt. Vi vill visa upp vår vackra huvudstad, men nu kommer det att bli mycket trassel.

Informationen kom alltså i måndags.

Stockholms stad har inte hunnit lägga ut detta på sin hemsida eller på trafiken.nu. Anledningen till att busstrafiken stängs av är ett schaktarbetet i samband med renoveringen av ett monument på Slottsbacken.

– Jag förstår inte varför man inte gör detta i höst när det är färre turister. Det är jättekonstigt. Det är väldigt illa skött både vad det gäller avstängningen och informationen, säger Göran Forssén.

När Travel News tar kontakt med Trafikkontorets pressansvarig Erik Söderberg känner han först inte till avstängningen. Men sedan sedan ringer han tillbaka och bekräftar.

– Det är hovstaterna som håller på att renovera en skulptur och obelisken på Slottsbacken. För att den beridna högvakten ska kunna passera utan att äventyra säkerheten har vi bestämt att turistbussarna inte får köra upp på Slottsbacken. Vi har fattat detta beslut tillsammans med polisen.

I oktober-november väntas renoveringen vara klar och Slottsbacken åter öppna för trafik.

Även Jenny Hedbrant som är stockholmsguide är förvånad över att beskedet kom med så kort varsel.

– Varför måste man göra detta just nu, hade de inte kunnat göra detta tidigare eller senare frågar hon sig.

Travel News har bett hovet om en kommentar på hur detta påverkar turisternas bild av Stockholms slott.

Text: Viggo Cavling och Malin Nilsson

Läs mer här.

 

2 kommentarer

  1. Christina Platou: Stockholms hamnar tar emot mängder av kryssningsfartyg och Stockholms stad är glad över alla pengar som turisterna spenderar i vår vackra stad men alla avstängningar och vägarbeten gör det svårt för turistbussarna att ge våra besökare en fin upplevelse. Vi som är guider försöker förklara men det gör arbetet svårt för oss och minskar den positiva upplevelsen för gästerna när bussen får stå länge i kö enbart för att komma till ett ställe där det går bra att kliva av. Många gäster är också äldre och har svårt att gå uppför hela Slottsbacken, till exempel. Låt arbetet på Slottsbacken vänta till oktober! Gör Stockholmsbesöket fint för våra turister. Svara
  2. Nisse: Vet inte om man ska skratta eller gråta? Som vanligt, får man säga, tas inte turismen med i den offentliga planeringen. Har svårt att tro att man skulle gräva upp gatan utan för en utanför ett stålverk eller pappersbruk utan lång och gedigen dialog med de industrierna. Dags att Stockholmsstads alla företrädare lär sig att stadens största industri heter - turism. Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

2 KOMMENTARER ÖPPNA
Customer Sales & Service Agent based in Stockholm
Sista ansökningsdag:
2 april 2019
Air Content Analyst
Sista ansökningsdag:
31 mars 2019
Regional Sales Manager – BIG Travel Sweden AB
Sista ansökningsdag:
14 april 2019
Account Manager Governmental till Radisson Hotel Group
Sista ansökningsdag:
22 mars 2019
Säljare till Möten, Event och Partners
Sista ansökningsdag:
31 mars 2019