Annons:

UD avråder från resor till Hubeiprovinsen i Kina

Utrikesdepartementet avråder nu svenskar från att resa till vissa ställen i Kina. Det gäller platser där coronaviruset härjar, skriver Aftonbladet. Sedan tidigare har flera andra länder också vidtagit åtgärder.

UD avråder från icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen. Beslut om avrådan togs den 26 januari 2020. Avrådan gäller tills vidare, skriver Regeringen på sin hemsida.

Coronavirus

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus med ursprung i Wuhan i Hubei-provinsen, centrala Kina. Majoriteten av de bekräftade fallen har konstaterats i Wuhan. Fall har även bekräftats i flera andra städer i Kina samt i ett antal andra länder. Smitta från människa till människa har bekräftats men några exakta uppgifter om hur effektiv spridningen är finns ännu inte.

För att begränsa ytterligare spridning av viruset har kinesiska myndigheter sedan den 23 januari stoppat resor in- och ut från Wuhan och därefter infört liknande restriktioner för ett ytterligare antal städer i Hubei-provinsen, och det går inte att utesluta ytterligare spridningsreducerande åtgärder framöver (se exempelvis specifik information om situationen i Hongkong på Generalkonsulatets hemsida).

Ambassaden uppmanar svenska medborgare i Kina att följa händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på att myndigheternas spridningsreducerade åtgärder kan påverka resor inom Kina. Det är vidare rekommenderat att iaktta god hand- luftvägs- och personlig hygien (nysa och hosta i armveck, tvätta händerna omsorgsfullt med tvål och vatten som därefter torkas och sedan desinfektionsmedel som får lufttorka). Man bör undvika att besöka marknader där djur och fjäderfä finns samt undvika kontakt med personer som har symtom på pågående luftvägsinfektion.

Om man utvecklar luftvägssymtom inom 14 dagar efter vistelse i Wuhan bör man kontakta en vårdinrättning och samtidigt informera sjukvårdspersonalen om sin vistelse i Wuhan.

Folkhälsomyndigheten uppdaterar sin hemsida och följer utvecklingen kontinuerligt, läs frågor och svar om viruset här och mer information om utbrottet här. Även på WHO:s hemsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar.

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer i Kina att anmäla sig till ambassadens svensklista.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024