Annons:

Annons:

UD häver reseavrådan för tio länder i Europa – förlänger till flera länder

UD häver avrådan gällande icke nödvändiga resor till tio länder i Europa, meddelar utrikesminister Ann Linde på en presskonferens. Det gäller resor till Grekland, Kroatien, Spanien, Italien, Portugal, Frankrike, Island, Belgien, Schweiz och Luxemburg. Reseavrådan till dessa länder hävs från 30 juni. För övriga länder inom EU, EES och Schengen – förutom de tio länderna – kvarstår avrådan till och med den 15 juli. Samtidigt förlänger UD avrådan för icke nödvändiga utlandsresor för alla andra länder till den 31 augusti. – Beslutet är inte grundat på smittspridning. Utan på just omständigheterna kring karantän och risken att bli fast i länderna och så vidare. Resandet i sig sprider inte smittan. Det är social distansering som gäller även utomlands, säger Ann Linde.

UD häver inte reseavrådan till Norge, Danmark och Finland i samband med att de häver avrådan till tio länder i Europa. Det innebär att svenskar avråds resa till de nordiska länderna till den 15 juli.

– Jag hade helst sett att vi hade en nordisk lösning. Vi har försökt att få det men inte lyckats, säger utrikesminister Ann Linde på en pressträff.

Svenskar är inte välkomna till Danmark, Norge eller Finland på grund av smittläget.

27 kommentarer

 1. Mili: ...Samtidigt kvarstår avrådan till övriga länder till 30 Augusti
 2. ???: ???? Ja med 10 procent döda i Sverige och inte 0,6 procent enligt FHM. 50 000 smittade och 5 000 döda = 10 procent!!! Fantastiskt att då lätta på reserestriktionerna???
 3. Basse Luring: 111 stycken avlidna det senaste dygnet och över 1300 nya registrerade fall bara idag. Klart som tusan att "Svensson" ska ut och flyga.Mötas och blandas med tusentals människor på flygplatser,hotell och resmål. För att inte tala om smitt-clustren ombord på flygplanen. Mysigt! Sedan kommer dom hem till villaområdet självförverkligade och med nya "erfarenheter" och bakterier.
 4. Pollo: Även om det är 5000 döda så räknas ju dödstalet oavsett om personen dött direkt eller indirekt av Covid-19. Så det faktiska antalet som dött av covid-19 som direkt orsak är betydligt lägre än 5000. Missvisande räkneskap och märkligt att man räknar på det sättet överhuvudtaget. Hur många dör inte varje dag i vanliga fall, av helt andra vanliga orsaker liksom
 5. Anonym: Ja, jättebra. Dags att komma ut igen. Resebranschen behöver få ut folk igen. Det måste vara ett slut på dessa konkurser nu!
 6. Man blir ju förvånad: Tror du inte att det blir ÄNNU fler konkurser med en långvarig pandemi. Mycket kortsiktigt tänkande!
 7. ???: Ja, du Pollo och det finns döda i Covid-19 som inte registrerats med dödsorsak Covid-19. Du kan nog inte bortförklara dödssiffran!!!
 8. JR: Hur kommer det sig att ving kommer att använda sig av reguljärflyg när man har egna plan och egen besättning som står och väntar?
 9. Stefan M: Tror inte att så många dött av "bara" Corona eftersom överdödligheten i Sverige inte varit högre i år än senaste 5-årsperioden i mars-april. Men statistik är statistik och mycket bra i Sverige. Tror den varit för detaljerad till vår nackdel. Skönt att få komma iväg igen. Corona försvinner inte oavsett var man befinner sig. Ta det lugnt, handsprit, avstånd är vad som gäller var man än är, eller hur? Ska ut och resa om man får köra i Europa, jiiipiii....
 10. ?: Andra världskriget varade 5 år. Undrar hur många som hade klarat av det i samhället idag?
 11. ?: Jag redigerar mig själv. Andra världskriget varade 6 år!
 12. ?: Jag redigerar mig själv. Andra världskriget varade 6 år.
 13. Anders Svensson: – Beslutet är inte grundat på smittspridning. Utan på just omständigheterna kring karantän och risken att bli fast i länderna och så vidare. Resandet i sig sprider inte smittan. Jaså. Och hur tror utrikesminister Ann Linde att smittan har spridits och kommer att spridas? Via e-post?
 14. ?: Anders, stjärna stjärna stjärna till dig!!!
 15. Vera: Tack för borttaget avrådan Ann Linde. Det stämer brå Stefan .M.att det är skönt att få komma iväg igen.Avrådan till dem tio länder är baserat på låg antal smittade ,sam säkerhet att dems sjukvården kann ta hand om man hade blivit sjök.Dem har even möjlighet och avtal att i god tid skicka turister hem i fall ,gade det varit nödvendigt. Smittan här hemma sprider sig endå exempelvis i Kalix ,utan att vi hade varit utomlands. Det stämer even att beslutet grundar sig på ,att man inte ska hamna i karantän i dem länder som avrådan är borttagen.
 16. Vera: Du som redigerar dig så många gånger,vet du igentlingen hur lång tid varav andra värdskriget ,och var denna har börjat?
 17. Realist: Pollo kom in i verkligheten....det ÄR 5000 döda i CORONA inget annat. VERKLIGHETEN kan väl inte vara så svår att acceptera...Förnekelse kommer man inte långt med ha ha ha
 18. Pollo: Realist. Det gör man inte med masshysteri heller. Ja allt beror ju på hur man ser tolkar det. Men du som påstår dig vara realist. Är det REALISTISKT att , som man gör nu, räkna en person som dör av låt säga..en allergisk reaktion eller annan vardaglig sjukdom och samtidigt råkar ha covid-19 (utan att behöva sjukhusvård) som ett Covid-19-relaterat dödsfall? Knappast.
 19. Inte bara att resa.: Jag tänker som Magnus och Brasse. Fel fel fel bort bort bort Vera och Pollo!
 20. Pollo: Inte bara att resan. Du kan ju vara lite konstruktiv istället för att bara framstå som otroligt korkad. Ingen har sagt att det bara är att resa, fritt fram. Istället för att blankt hålla på att "här ska minsann inte resas och alla som gör eller vill det är orsaken till allt" så kanske du skulle sätta dig in i argumenten för varför resandet tillåts nu. Dvs innan du yttrar dig. Men en snabbgenomgång * Den huvudsakliga orsaken till iaf den förlängda avrådan som gjordes i April var inte smittorisken, utan problemet svenskar skulle få om landet de befinner sig i plötsligt stänger ner och de inte kan ta sig hem. Om detta nu inte är ett lika stort problem längre så finns det heller ingen anledning att stoppa turister dit. *Sannolikheten att du skulle smittas när du går eller står i affären är högre än att du skulle smittas på resan och sen ta det med tillbaka. *Alla resmål som nu är öppna för turister har lika strikta förhållningsregler som förut. Så ta det lungt
 21. Vera: Tack Pollo du svarade istelet för mig. För dem som kann inte upföra sig ansvarsfull är någ bätre att dem går inte ens utt ur huset. Endå mindre att dem skulle resa ,varken inom Sveriga eller utomlands.
 22. realist: Pollo Är det masshysteria att det finns 5000 konstaterade Corona dödsfall i Sverige ? Du klamrar dig fast vid att de 5000 döda i Corona är egentligen inte Corona utan annat...Det är kunniga personer inom sjukvården som uttalar o konstatera VAD folk dött och fakta är att 5000 personer dött i Corona.Precis som alla andra länder på jordklotet härleder dödsfall till Corona. Det kallas för verkligheten..Alla länder som stängt sina gränser och är mycket restriktiva med smittspridning agerar tydligen fel enligt dig .....Verklighetsförnekelse är inget bra sätta att agera på - (är jorden platt också ?? ha ha ha )
 23. Pollo: Realist. Du verkar mer vara pessimist än realist. Det är inget bra sätt att leva i den typ av pessimism som du verkar leva i heller. Men det kanske är bättre om man bara stänger in sig, är livrädd för allt och väntar ut pandemin. Det gör nog nytta. Eller?. Vi andra lever med optimism. Det funkar liksom inte annars, att vara pessimism gör en bara deprimerad och ännu mer panikslagen. Herregud, man måste ju kunna se framåt också och inte bara vara negativ mot allting hela tiden.
 24. realist: Pollo....att du kallar realism för pessimism är väl ren verklighetsförnekelse... Corona fiaskot i Sverige tycks störa din politiska kompassnål ha ha ha det är inte fel på någonting och Sverige gjorde rätt o alla andra länder gjorde fel ha ha ha De som stängde ned sina samhällen har nu besegrat Corona Det GJORDE NYTTA .. Optimism minskar inte antalet döda i Corona ej heller antalet smittade. En optimist kommer med konkreta förslag hur Sverige skall få ned de abnorma siffrorna på döda o smittade.....Situationen FÖRVÄRRAS ju jämför med omvärlden....Optimism botar inte sjukdomar......du själv har ju NOLL att framföra hur situationen kan förbättras..kallas för fakta resistent beteende....
 25. Pollo: Okej. Du verkar ju veta allt. Så håll dig inne då och vänta ut pandemin. Lycka till. Orkar inte argumentera med någon som inte har vett att vara öppen för andras argument än sina egna och vägrar inse fakta även om den står framför näsan, och dessutom påstår saker jag inte ens uttalat mig om. Har jag påstått att Sverige gjort allt rätt? Nej. Det är inte heller det som detta handlar om. Utan faktumet att reseavrådan nu tillåter folk att resa och att det faktiskt går att resa och vara medveten samtidigt och att riskerna för smitta inte har varit huvudorsaken till avrådan förut. Fatta det. Men du ville ju visa dig duktig och spy ut ditt förakt åt de som du anser ha gjort fel. Fel forum hörredu. Förövrigt kan en optimist också våga se framåt och inser att allt inte är becksvart. Men som sagt, lycka till och låt inte pessimismen ta över för mkt. Det är inte kul för din omgivning heller.
 26. Sätt dig in i ämnen du skriver om Livet blir enklare då !!: Pollo - du har själv startat denna tråd genom att förneka/misstänkliggöra att de 5000 Corona döda inte dog av Corona...det är inget argument utan okunskap uppblandat med arrogans och verklighetsflykt..Realism anser du vara pessimism..Fakta är negativt (då fakta inte tycks passar dina förvillelser och livsmönster)....Smittspridningen ÖKAR nu kraftigt i Sverige vilket du tycks förtränga.Sverige anses vara en smitthärd..Ex.vis har våra grannar stängt gränserna pga den stora smittan o vår oförmåga att tygla Corona.. Du efterlyser positivitet ....men från vem ? Anhöriga till de 5000 döda? Våra grannländer ? Du anser att Sverige har inte gjort några fel i hanteringen av Corona de 5000 döda med anhöriga och de snart 60.000 smittade och resten av världen håller inte med...men DU är ju självgod optimist ha ha ha...Gör istället någon nytta förslagsvis volontär på äldreboende & sjukvården..Kom ut ur bubblan o den hemgjorda verkligheten och inse Sveriges regims oförmåga..(smittar oförmåga ? verkar ju så ha ha ha ha)
 27. Terry: Är man frisk nog att gå till affären så är man frisk nog att åka utomlands också. Man löper samma eller t.om större risk att smittas i kön i affären, än man gör på utlandsresan. Speciellt med alla de regler och åtgärder som andra länder har. Så sluta kritisera folk som vill åka utomlands. UDs avrådan har heller inte handlat om smittorisken, utan om svenskars risk för att bli strandsatta i det land de befinner sig i. Mem när nu många länder börjar öppna igen, så finns det ingen rimlighet i att fortsätta avråda folk. Hade UD ansett att hög smittorisk föreligger eller andra problem så hade avrådan ändrats och förlängts ytterligare.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.