Annons:

Shop’til you drop i Amerika

Shopping är den aktivitet som lockar flest turister i USA. Tack vare extremt låga priser lockas även svenskarna till olika factory outlets på USA-semestern.

Hela 87 procent av alla internationella besökare till USA rankar shopping som den främsta aktiviteten och i snitt spenderar turisterna 1 063 dollar per resa. Det visar statistik från US Department of Commerce. Även från svenkt håll har shoppingintresset ökat. Varor är generellt sett billigare än i Sverige samtidigt som den billiga dollarn just nu gör det än mer förmånligt att shoppa, ibland ligger priserna på  vissa märkesvaror på en fjärdedel av det svenska priset.
– Det är så billigt att det kan vara värt att ta med ett extra bagage hem, säger Tommy Swanson, vd på Swanson’s Travel.
Enligt honom är det extra billigt att handla i vissa stater ,som till exempel Minnesota, eftersom de inte har moms på kläder. I Florida har många regioner regeln att när skolan börjar är alla plagg under 50 dollar undantagna från moms.
Turisterna shoppar kvalitetskläder i städernas butiker eller åker till enorma factory outlets utanför stan med extremt låga priser.  Dessa shoppingparadis finns över hela USA och enligt Forbes upptar de 525 största shoppingscentren i stora städer en yta på nästan 24 miljoner kvadratmeter tillsammans.
Högst upp på svenskarnas shoppinglista är fritidskläder som jeans, tenniströjor, skor och businesskläder som skjortor.  Ett tips för den festsugna är att köpa balklänning – utbudet är mycket större än i Sverige och ofta till halva priset.  Men  alla kvalitets- eller modekläder är inte nödvändigtvis så mycket billigare, så det gäller att ha lite koll för att fynda. Det mest kända och största shoppingcentret är Mall of America i Bloomington, Minneapolis, som satt delstaten på kartan. Det är en upplevelse även för anti-shoppare. 40 miljoner människor besöker årligen köpcentret med 400 000 kvadratmeter, 520 butiker, stora teatrar, ett akvarium på 1,2 miljoner gallon och Amerikas största nöjespark Nickelodeon  Universe. Inom ett par år ska Mall of America även öppna filial utanför New York.

Shoppingcentrens tio i topp

1. Mall of America, Bloomington, Minnesota
520 affärer, 50 restauranger, teatrar och Amerikas största nöjespark. Så stort att det finns en egen turistbyrå där.

2. King of Prussia Mall, Pennsylvania
Största shoppingcentret på östkusten med 3 miljoner square feet och 400 affärer.

3. Sawgrass Mills, Sunrise, Florida
En enorm outlet med tre olika shoppingområden inomhus och utomhus. Här shoppar svenskar till exempel billiga Levis och Converse.

4. The Shops at Columbus Circle, New York

Med boutiquer runt hörnet är det svårt att sticka ut på New Yorks shoppingarena, men det lyckas detta shoppingcenter göra tack vare lyxiga affärer.

5. The Galleria, Houston, Texas
Här är det lätt att fylla shoppingpåsarna till bredden, det finns två Macy’s och tjusiga affärer som Gucci, Cartier, Tiffany & Co och Louis Vuitton.

6. Via Bellagio, Las Vegas, Nevada
Tjusigaste hotellshoppingen i landet med toppdesigners och trendbutiker som Yves Saint Laurent, Prada och Fendi.

7. The Grove, Los Angeles, Kalifornien
En shoppingdestination med trendiga affärer, kändisar och även en del paparazzi.

8. Tysons Corner, McLean, Virginia

Största shoppingcentret i området, känt för sina lyxiga detaljister, stora ”home stores” och lekplatser sponsrade av National Geographic.

9. South Coast Plaza, Costa Mesa, Kalifornien
Shoppingcentret med högst försäljning av alla shoppingcenter i USA. 280 affärer och 30 restauranger.

10. Short Hills Mall, Short Hills, New Jersey
En kort bilresa från Manhattan finns köpcentret med 160 butiker, allt från lyxiga juvelaffärer som Henri Bendel och Gucci till kedjor som Gap och J Crew.
Källa: www.travelchannel.com

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024