Annons:

Utländska turister sviker Sverige

RTS backar om sin prognos för den svenska turistbranschens tillväxt – det är helt enkelt för få utländska turister som besöker Sverige.

År 2009 trodde Rese- och turistnäringen i Sverige, RTS, att turismen i Sverige skulle ha dubblerat din omsättning till 500 miljarder kronor år 2020. Nu backar RTS och tror i stället på 451 miljarder kronor år 2020.
– Det är de utländska turisterna som inte ökar i den takt vi trodde tidigare. Den svenska turismen fortsätter dock att öka, säger Jan Lundin, vd för RTS, till Dagens Industri.
Turismen i Sverige omsatte 2011 sammanlagt 254 miljarder kronor, vilket motsvarar en tillväxt om 3 procent. Det är en minskning från 2010 års tillväxt om 6,3 procent.
Det osäkra konjunkturläget i omvärlden får även konsekvenser för utvecklingen inom de olika turistsegmenten. I fjolårets trendanalys beräknades de utländska besökarna öka med 80 procent till år 2020. Som en konsekvens av konjunkturen skrivs den siffran nu ner till 60 procent. Nu beräknas de svenska resenärerna stå för den största omsättningsökningen till år 2020.
För att turistnäringen ska uppnå 500 miljarder kronor i omsättning år 2020 krävs en tillväxt om 7 procent varje år. Mötesindustrin, kulturliv, naturturism och idrott är utvecklingsområden som enligt RTS skulle kunna höja tillväxttakten genom att skapa fler reseanledningar.
– Analysen visar att vision 2020 fortfarande är möjlig, men det krävs kraftfulla åtgärder. Näringen har ett högt satt mål, och det skapar kreativitet. Vi kan inte agera på egen hand, utan det är dags att kroka arm med exempelvis mötesindustrin, kultur och idrottssverige. Tillsammans kan vi skapa fler reseanledningar, vara en del i samhällsbyggnaden och bidra till att utveckla regioner som inte bara attraherar fler besökare utan även blir attraktiva att bo och verka, säger Jan Lundin.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024