Annons:

Annons:

Utländska turister sviker Sverige

RTS backar om sin prognos för den svenska turistbranschens tillväxt – det är helt enkelt för få utländska turister som besöker Sverige.

År 2009 trodde Rese- och turistnäringen i Sverige, RTS, att turismen i Sverige skulle ha dubblerat din omsättning till 500 miljarder kronor år 2020. Nu backar RTS och tror i stället på 451 miljarder kronor år 2020.
– Det är de utländska turisterna som inte ökar i den takt vi trodde tidigare. Den svenska turismen fortsätter dock att öka, säger Jan Lundin, vd för RTS, till Dagens Industri.
Turismen i Sverige omsatte 2011 sammanlagt 254 miljarder kronor, vilket motsvarar en tillväxt om 3 procent. Det är en minskning från 2010 års tillväxt om 6,3 procent.
Det osäkra konjunkturläget i omvärlden får även konsekvenser för utvecklingen inom de olika turistsegmenten. I fjolårets trendanalys beräknades de utländska besökarna öka med 80 procent till år 2020. Som en konsekvens av konjunkturen skrivs den siffran nu ner till 60 procent. Nu beräknas de svenska resenärerna stå för den största omsättningsökningen till år 2020.
För att turistnäringen ska uppnå 500 miljarder kronor i omsättning år 2020 krävs en tillväxt om 7 procent varje år. Mötesindustrin, kulturliv, naturturism och idrott är utvecklingsområden som enligt RTS skulle kunna höja tillväxttakten genom att skapa fler reseanledningar.
– Analysen visar att vision 2020 fortfarande är möjlig, men det krävs kraftfulla åtgärder. Näringen har ett högt satt mål, och det skapar kreativitet. Vi kan inte agera på egen hand, utan det är dags att kroka arm med exempelvis mötesindustrin, kultur och idrottssverige. Tillsammans kan vi skapa fler reseanledningar, vara en del i samhällsbyggnaden och bidra till att utveckla regioner som inte bara attraherar fler besökare utan även blir attraktiva att bo och verka, säger Jan Lundin.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
ANNONS
ANNONS
Stena Line Travel Group söker Contracting Manager
Sista ansökningsdag:
11 juli 2018
Affärsresesäljare till Växjö
Sista ansökningsdag:
3 juli 2018
Thabela Travel söker VD till huvudkontoret i Täby
Sista ansökningsdag:
22 juni 2018
Kundservicechef till Birka Cruises
Sista ansökningsdag:
15 juli 2018
Go Cruising söker resesäljare
Sista ansökningsdag:
29 juni 2018
JUNIOR SALES/ SALES ASSISTANT
Sista ansökningsdag:
29 juli 2018