Annons:

Världen vallfärdar till älgarna

Bland Sumatras orangutanger föddes idén. I en kö till turistbyrån i Västerås växte en affärsplan fram. Sju år senare kunde de jublande grundarna till Skogens Konung Marcus Eldh, med sambon Jenny och lilla Idun ta emot Årets ekoturismpris 2009 på Grand Travel Award.

Priserna har regnat över viltskådningsarrangören Skogens Konung, som har specialiserat sig på älg- och vargvandringar. I höstas valdes arrangören till både Årets uppstickare och Årets entreprenör i svensk turism. I februari knep arrangören från Skinnskatteberg det åtråvärda Årets ekoturismpris, som delas ut av Travel News i samarbete med Ekoturismföreningen, till den arrangör som bäst levandegör svensk ekoturism.
– Av det senaste årets olika utmärkelser är ekoturismpriset det som smäller högst. Det var ekoturismens idéer som inspirerade mig till att starta Skogens Konung och driva Sveriges mest primitiva vandrarhem Kolarbyn, säger Marcus Eldh.
Historien om Marcus Eldh och hans företag Skogens Konung började i Sydostasiens regnskogar.  Om några hundra orangutanger på Sumatra är basen för hundratals guideföretag, borde väl Sveriges hundratusentals älgar kunna ge liv åt en och annan älgsafariarrangör?
– Väl tillbaka i Sverige fick jag höra att stans turistbyrå hänvisade älgintresserade tyskar till Skansen. Då beslöt jag mig för att sjösätta mina planer, säger Marcus Eldh.
Med en enkel webbplats fick han genast in bokningar från Ryssland och Österrike. Startkapitalet på
1 800 kronor investerades i ett stormkök, en sovsäck och en inhyrd minibuss.  Hösten 2002 gav han sig ut i Västmanlands skogar med sina första internationella gäster.
– När jag startade visste jag inte mycket om älgar, hade knappt någon utrustning och ingen professionell erfarenhet av turism. Däremot hade jag en tydlig affärsidé, en vilja att lära mig mer och en hel del ambitioner, säger Marcus Eldh.
Verksamheten började med älgsafari och fortsatte efter ett par år med Kolarbyn, som består av en samling kolarkojor i skogen utanför Skinnskatteberg. När sedan en vargfamilj etab-lerade sig i närheten föddes idén till vargvandringar i fullmånens sken. I år gör ekoturismarrangören även tester med lodjursturer.
Kolarbyn har tillsammans med älgar och vargar blivit en turistmagnet. Besökare från över 60 olika länder har besökt anläggningen, inte minst tack vare stor uppmärksamhet i internationell press och böcker om annorlunda boendeformer. Flest besökare är från Sverige, England och Tyskland, men även besökare från länder längre bort som till exempel Nordkorea, Madagaskar, Palestina och Ghana har hittat hit. 
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024