Annons:

Wallander tar Ystad till nya turisthöjder

Kriminalkommissarie Kurt Wallander har löst sitt sista fall, men i Ystad fortsätter filmturismboomen tack vare nya svenska och brittiska filmatiseringar. I november kammade kommunen dessutom hem turistbranschens prestigeutmärkelse Stora turismpriset vid Rese- och Turistgalan.– Vi har utvecklat så mycket nytt inom konceptet i år som vi ville föra fram, säger Marie Holmström, turismstrateg på Ystad kommun.

Till årets nyheter har hört en sightseeingtur med buss i Ystads närhet – Wallander i landskapet. Dessutom har en deckarfilmfestival och en internationell filmturismkonferens sett dagens ljus.
Inom Ystadsturismen har man en egen tideräkning – före och efter Wallanderfilmerna. 2004 är startåret. Då spelades de första filmerna med Krister Henriksson in och visades på film. Sedan dess har turismomsättningen i Ystad kommun ökat med 57 procent till 680 miljoner. Antalet helårsarbetare inom turismsektorn har ökat med 150 personer till 530. Men redan på 1990-talet kom de första utländska turisterna till Ystads turistbyrå för att följa i Wallanders spår, då Henning Mankells böcker lanserades i tyskspråkiga länder.
– Då jobbade jag i turistbyrån och fick stå och rita ringar runt Mariagatan där Wallander bor i böckerna, säger Marie Holmström.
Det är främst turister från Tyskland, Schweiz och Österrike, där Wallanderböckerna och filmerna är enormt populära, som stått för turistökningen. Men Ystad har även sett en effekt av de tre brittiska Wallanderfilmerna med megastjärnan Kenneth Branagh i huvudrollerna. Dessa spelades in 2008 i Ystad och visades på BBC i början av året. I somras ökade de brittiska övernattningarna i Skåne med 15 procent. Ystad hoppas på en fortsatt ökning, eftersom Branaghs team spelade in ytterligare tre Wallanderfilmer i somras som visas på brittisk tv i början på året.
– Det roliga var att de brittiska inspelningarna pågick samtidigt som de nya svenska. En dag spelade det svenska filmteamet in på den ena perrongen på tågstationen, på den andra det brittiska filmteamet. Det var guld för alla turister som var här, säger Holmström.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024